20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Защо моята литиева (литиевойонна) батерия не се зарежда?

Не пропускай

През последните няколко години литиево-йонните батерии се превърнаха в съществена част от потребителската електроника. Литиево-йонните батерии са презареждаеми, преносими, имат нисък разряд и имат по-дълъг срок на годност.

Обикновено литиевите батерии се намират в електрически превозни средства като електрически автомобили, мотоциклети, автобуси, както и в потребителска електроника като дронове, лаптопи, мобилни телефони, IOT и цифрови фотоапарати. Те се използват и в продукти без презареждане, като сърдечни пейсмейкъри, играчки и часовници.

Защо литиево-йонните батерии „умират“?

Литиево-йонните батерии имат репутация за удължен срок на годност. Все пак някои фактори могат да намалят живота на вашата батерия. Нека ви покажем списък с техническа небрежност, която може да повлияе на работата на вашата литиево-йонна батерия.

 1. Грешно напрежение на клетката

Литиевите батерии са чувствителни към количеството напрежение. Ако зареждате батерията си при напрежение, по-високо от препоръчаното, батерията ви ще прегрее по време на зареждане. Ако напрежението е твърде ниско, вашата литиева батерия ще започне да губи капацитета си за зареждане и няма да се зарежда след известно време.

 1. Екстремни температурни промени

Високите и ниските температури са вредни за дълготрайността на акумулаторните батерии. Да предположим, че излагате литиевата си батерия на замръзване или пламтящо високи температури. В такъв случай има голяма вероятност батерията ви да не издържи дълго време. Екстремните температурни промени влияят на химичната структура на литиево-йонните батерии. Следователно това се отразява на ефективността на батерията.

 1. Срок на годност

Литиево-йонните батерии несъмнено са издръжливи и могат да издържат дълго време. Все пак, те също имат срок на годност, както другите електрически уреди. Повтарящите се сесии на презареждане влияят върху издръжливостта на батерията. Ако сте използвали своята литиева батерия от векове, може би тя е износена и трябва да вземете нова.

 1. Механичен стрес

Отрицателните електроди на литиево-йонна батерия преминават през разширяване и свиване по време на процеса на зареждане и разреждане. Това явление на разширяване и свиване разрушава анода с течение на времето. Ако сте обичайни да използвате батерията си за дълги сесии. В този случай високото механично натоварване може да доведе до повреда на батерията.

правилна експлоатация на батерията

Общи съвети за отстраняване на проблеми с литиево-йонна батерия

Ако желаете да се грижите правилно за батериите си, останете с нас и научете практически съвети за отстраняване на проблеми.

С електромобил на пътя – падане на батерията и пътна помощ

A) Литиева батерия не се зарежда – причини

При този сценарий вашето устройство е свързано към захранването, но не се зарежда. Може да има няколко причини, които могат да повлияят на зареждането.

 1. Дефектно зарядно устройство

Ако батерията ви не се зарежда, въпреки че е свързана към източник на захранване, трябва да проверите зарядното устройство за батерията. Вземете ново зарядно за литиево-йонна батерия и проверете дали батерията се зарежда с алтернативното зарядно устройство или не.

Ако новото зарядно устройство не успее да възстанови батерията ви, време е да помислите за други причини за повреда на батерията.

 1. Неизправност на BMS

Терминът BMS означава „Система за управление на батерията“. Знаете, че литиево-йонните батерии се използват широко в потребителската електроника. Тази електроника има приложения и софтуер за стартиране на всеки компонент на устройствата. Нито едно зарядно устройство не може да зареди батерията ви, ако приложението ви за управление на батерията е засегнато от вирус, остаряло е или е повредено. Може да се наложи да занесете батерията си в сервизния център, за да актуализирате своя BMS.

 1. Повреда на кабела за зареждане/разреждане

Литиево-йонните батерии имат компоненти за зареждане и всяка повредена част може да повлияе на функционалността на вашата батерия. Можете също да го наречете хардуерен срив.

Проверете кабела за зареждане/разреждане. Ако някой кабел е повреден, сменете го и презаредете батерията. Или да проверите кабела с измерване с мултиметър, ако зарядното устройство е елиминирано. Решение: сменете кабела или запоете отново червения и черния проводник.

 1. Намалена мощност на батерията

Клетките са дълбоко разредени. Това се случва с батерии, които не се поддържат правилно.

Ако не е имало запис за зареждане след известен период от време. Оставащият капацитет също е 0 оттогава. В крайна сметка напрежението на клетката е под 1500mv и се задейства „аларма за невалидна клетка“. При тази ситуация MOS за разреждане и MOS за зареждане се изключват, за да се избегне сериозна опасност. И батерията не може да бъде възстановена.

Литиевите батерии имат дълъг живот на батерията в сравнение с конвенционалните оловни батерии. Изследователи от SLAC установиха, че по време на живота клъстерите от неактивни литиево-йонни клетки се разреждат от анода, като по този начин влияят на капацитета на батерията. Процесът на разграждане на литиевия електрод може да бъде обърнат само чрез свързване на неактивните литиеви молекули към електродите.

Ако имате стара батерия и тя не съхранява заряд до пълния си капацитет, изгубените литиеви молекули могат да бъдат виновникът във вашия случай. Ненормално високите концентрации на неактивни литиеви клетки могат да направят батерията напълно мъртва. Поради тази причина старите батерии трудно се възстановяват.

Ако не можете да поправите повредената батерия в други случаи на хардуерни или софтуерни повреди. Най-доброто решение е да занесете батерията си в сервизния център, за да поправят счупената част.

Възможности за съживяване на литиево-йонна батерия

Ако вашата литиева батерия не се зарежда, можете да направите няколко неща, за да съживите батерията си.

 1. Ако вашата литиево-йонна батерия е била неизползвана дълго време и сега не поема електрически ток, можете да използвате зарядно устройство с ниско напрежение. Например зарядно устройство 48V/20A за батерия 60V/20A е добър избор за неактивна батерия. Бавното въвеждане на номиналния заряд съживява батерията без сътресения.
 2. Зарядните устройства с ниско напрежение ще отнемат повече време, за да заредят батерията ви. Предлагаме ви да заредите батерията си до 80-90% на зарядно за ниско напрежение. След като батерията ви се зареди до максималния процент. Моля, оставете вашата литиева батерия да почине за няколко часа, преди да я използвате, за да могат химическите компоненти на батерията да се утаят. По време на първото използване след възстановяване, наблюдавайте степента на разреждане на вашата батерия, за да откриете необичайна консумация.

Как мога да разбера дали моето устройство се нуждае от нова батерия или ново зарядно?

В такъв случай трябва да наблюдавате устройството си. Проверете панела на дисплея, който показва състоянието на зареждане на вашето устройство. Да предположим, че батерията ви не показва никаква активност, докато е свързана със зарядно устройство. В този случай има голяма вероятност устройството да се нуждае от нова батерия.

Ако вашето устройство се зарежда бавно или зарядното устройство продължава да се изключва, време е да си купите ново зарядно устройство. Ако вашето зарядно устройство има отделен адаптер и USB кабел, можете да тествате и двете части, за да потвърдите коя от тях трябва да бъде заменена.

Какви са указанията за безопасност при работа с изтощена литиево-йонна батерия?

батерииЛитиевите батерии обикновено са безопасни за работа, но не забравяйте, че работите с батерия, която не функционира правилно. За да бъдете по-безопасни, ето някои чудесни насоки за безопасност, които можете да следвате.

 1. Наблюдавайте батерията си от всички страни, преди да започнете операцията за съживяване. Ако батерията ви е физически повредена или деформирана, не се опитвайте да сте специалист „направи си сам“, а я занесете в сервизния център.
 2. Ако батерията премине физическия преглед, вземете си чифт предпазни ръкавици. Не забравяйте, че във вашата батерия има химикали и не искате да ги докосвате случайно.
 3. Не се опитвайте да отваряте батерията си, за да видите какво има вътре в нея. Литиево-йонните батерии имат тънък полипропиленов слой между електродите, предотвратяващ късо съединение. Повредата на компонент може да доведе до изтичане на отровни химикали и да причини пожар.
 4. Не дръжте запалими предмети близо до мястото, където работите с батерията. Литият е силно реактивен и експлозивен материал, ако се борави неправилно.
 5. Изберете място с добър въздушен поток и вентилация, за да избегнете топлинно бягство. Литиевите батерии обаче не отделят газове като повечето батерии. И все пак, винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.
 6. Не оставяйте батерията си без надзор по време на ускореното зареждане. Време е да прекъснете мисията за съживяване, ако батерията ви се нагрее или мирише на изгоряло. Миризмата на изгоряло е улика за късо съединение.

Можете да занесете вашите литиеви батерии на най-близкия механик за експертен и удобен за джоба съвет. Да предположим обаче, че механикът също не успява да възстанови батерията ви. В такъв случай последната ви надежда е да занесете литиевите батерии в сервиза.

Обобщение – най-важното накратко

Вашата литиева батерия няма да се зарежда поради няколко причини: повреда на зарядното устройство, повреда на BMS, липса на подходяща поддръжка и т.н. Литиевите батерии се изтощават или преминават в режим на хибернация, ако се изтощят напълно. Например, ако няма да използвате устройството си дълго време, препоръчително е батерията да е поне 50% заредена и да я зареждате напълно на всеки три месеца. Трикът с 50% заряд ще поддържа жива вашата литиева батерия.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото