20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

7 причини защо е полезно ходенето пеша

Не пропускай

Фитнес експертите от целия свят препоръчват ходене пеш като най-безопасна алтернатива за здравето. За разлика от тичането, ходене може да си позволи всеки човек, независимо от възрастта. Освен това ходенето всеки ден пеш щади ставите и костите. И след всичко това е добре да имаме предвид, че ходенето не е натоварващо и носи само ползи за здравето.

Според специалисти от различни области – наука, спорт, медицина съществуват множество причини, които трябва да мотивират всеки човек да ходи пеш редовно.

Ето и една част от тях:

  1. Ходенето пеша, дори зимата намалява риска от болести – според изследвания става ясно, че хората, които ходят ежедневно са в по-малка степен застрашени от диабет тип 2, рак на дебелото черво, матката, гърдите. В последните две заболявания риска се намалява до 20%.
  2. С ходене всеки ден укрепваме сърцето –редовното ходене пеша намалява риска от сърдечни заболявания и увеличава нивата на добър холестерол. Изследванията показват, че 30 минути ходене пеша, снижават риска от инфаркт на миокарда с 27%.
  3. Ходенето пеша поддържа теглото в норми –човек с телесна маса 60 кг. изгаря 75 калории, само с половин час ходене пеша. При увеличаване на скоростта и изминаване на 5 км, изгорелите калории стават 99. Със забързване на темпото се горят още повече калории и могат да достигнат 150. Наред с изгарянето на калории, чрез ходене, човек подобрява и метаболизма си, а по този начин изхвърля всички вредни вещества от тялото. При потене гори и токсини, а самият процес на движение спомага за стягане на крака, корем и задни части.
  4. С ходене се зареждаме с енергия – кратка разходка на бърз ход в естествен стимулант. Тя подобрява кръвообращението, увеличава притока на свежа кръв, богата на кислород, раздвижва ставите и премахва напрежението. Спомага и за подобряване качеството на съня.
  5. Ходенето пеша избавя от остеопороза – с движението заздравяваме костите и увеличаваме плътността им, а това е много важно за жените.
  6. Ходенето се бори с риска от деменция – загубата на памет в старческа възраст засяга всеки един от 14 човека минали 65 годишна възраст. Редовната физическа активност, намалява риса от деменция с 40%. Специалистите съветват възрастните хора да изминават поне 10 км. седмично.
  7. Ходейки се застраховаме срещу стрес и депресия – всяка физическа активност може да подобри настроението. Множество изследвания са направени в тази област, които потвърждават, че с ходене пеш може да се справим с лека форма на депресия, защото се освобождава хормонът на щастието, който намалява тревожността и стреса.
- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото