25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

Селен – всичко, което трябва да знаем

Не пропускай

Може би сте забелязали, че през последните няколко десетилетия доста често се говори за селена и за неговото полезно въздействие върху организма. В тази статия ще ви разкажем повече подробности относно известния минерал и ще обърнем внимание най-вече на какво точно помага той, как да си го набавим в ежедневието и каква е препоръчителната доза, от която се нуждае всеки организъм.

С какво е полезен селенът?

Селенът, като минерал, е бил открит още през далечната 1817 година от шведския химик Йонс Берцелиус. С течение на времето и проучванията е доказано, че този микроминерал има силни антиоксидантни качества, с които спомага за правилното функциониране на щитовидната жлеза, като контролира хормоните.

Чрез тези свои пречистващи свойства, селенът помага на организма да се освободи от токсичното влияние на много тежки метали като живака, например.

Също така играе важна роля в поддържането на имунната система и спомага за добрия метаболизъм. Смята се, че ако лечебния минерал се комбинира с определени витамини, като А, Е и Ц, благоприятното му действие се увеличава и той би имал още по-добро влияние върху процесите във всеки организъм. С функцията си на имуностимулатор селенът е изключително полезен и при защитата от грип и коронавирус (COVID-19).

Селенът се счита за един от най-ефективните противоракови антиоксиданти в света. Той пречи на развитието на ракови клетки, като възпрепятства техния прогрес и протичащите в тях процеси.

Недостиг на селен и симптоми за липса на селен в организма

След като вече сте наясно с ползите от селен в организма, вероятно си представяте, че при неговия недостиг ще се забелязват негативни последици, засягащи имунната система и още ред други важни процеси в тялото ни. Наблюдава се, че при пушачи и при хора, злоупотребяващи с алкохол, нивата на селен са значително по-ниски и е желателно в тези случаи да се прилага контролиран специализиран хранителен режим, чрез който допълнително да се набавя този толкова полезен минерал.

Други симптоми за недостиг на селен могат да бъдат честите боледувания, хроничната умора, слабост в мускулите или дори нарушения в сърдечната дейност.

Именно поради всички тези фактори, трябва доста добре да се грижим за здравето си като търсим начини да си набавим всички полезни витамини и минерали.

Храни със селен (естествени източници на селен)

Селенът по принцип, е минерал, който се съдържа в почвата. Това означава, че по естествен път можете да си го набавите, ако приемате повече зърнени продукти, като жито, царевица или ориз.

Също така селен се съдържа и в морските деликатеси, особено в сьомгата, херингата, риба тон, мидите и калмарите.

В яйцата и слънчогледовите семки също има съдържание на селен, както и в месото – говеждо, агнешко, свинско, пилешко и пуешко.

Препоръчва се обаче, приемът на селен чрез растителните продукти, понеже се усвоява по-лесно от организма, докато при месото това става значително по-трудно и в по-малка степен.

В никакъв случай не можем да подминем бразилския орех като един от най-добрите източници на селен. Въпреки че не е особено разпространен в България, вече има все повече места от където можете да си го закупите и да го направите част от ежедневното си меню. В него има доста високо съдържание на селен и освен това е богат на ред други полезни минерали, като фосфор, калций и магнезий.

Изкуствени източници

Много често, в забързаното ни ежедневие е възможно да пропускаме да си набавим необходимото количество селен. Именно за това на пазара има редица фармацевтични марки, които предлагат специални хранителни добавки (таблетки селен), съдържащи така необходимия минерал. Важно е да се отбележи, че би било добре ако си направите консултация с лекар преди да си закупите съответната добавка. Той ще може да определи от колко селен се нуждае именно вашия организъм.

При жените

Като силен антиоксидант, селенът доста добре повлиява на женския организъм, като има чудесен ефект срещу стареенето на кожата. Също така при правилния прием се наблюдава засилване растежа на косата, намаляване на косопада и разрешаване на проблема с пърхота.

Бременните жени също могат да усетят благоприятното му въздействие. Селенът предпазва от спонтанни аборти и също така подсилва имунната система на плода в утробата на майката.

При мъжете

Мъжете се нуждаят от малко повече селен, тъй като при тях запасите от минерала се намират в тестисите и в семенния канал. Това означава, че със загубата на семенна течност, се губи и голяма част от натрупания селен в мъжкия организъм.

Дневна доза селен

Каква е оптималната доза селен, от която имаме нужда през деня?

Разбира се, най-важният въпрос остава колко точно селен трябва да си набавяме, за да може организма ни да функционира правилно. Когато става дума за здрав организъм, неболедуващ в момента от вирусни инфекции, достатъчен е приема на около 50-55 микрограма за жените и 70 мкг за мъжете дневно.

В случаите, когато потребителят има определено вирусно или онкологично заболяване тази доза няма да бъде достатъчна. Тогава ще е необходимо тя да бъде увеличена до 600 микрограма, като е желателна консултация с лекуващ лекар.

За да имате по-ясна представа относно съдържанието на селен в храните, можете да обърнете внимание на следната таблица:

Вид Храна МКГ селен/100 гр храна
Бразилски орех 1530 (1917)
Риба тон 90
Калмар 66
Слънчогледови семки 49
Херинга 46
Миди 43
Сьомга 43
Пълнозърнест хляб 35
Жълтък от яйце 20

Както споменахме по-рано, в таблицата няма как да пропуснем безспорния лидер по съдържание на селен – бразилския орех. Скромното количество от 100 грама бразилски орех съдържат невероятните 1530 микрограма селен (дори 1917 мкг според сайта Nutrition&You), което е над 15 пъти повече от количеството селен  в риба тон (която също е храна, богата на селен).

Възможно ли е предозиране със селен?

Почти е невъзможно предозирането на организма със селен само от естествените източници. Или иначе казано, при балансирано хранене няма как да претоварите организма си с лечебния минерал. Предозиране се получава обикновено при неконтролиран прием на допълнителни медикаменти. По принцип терапевтите изписват не повече от 600 микрограма. В случаите, когато тази доза бъде надвишена може да се говори за натравяне със селен. Някои от проявите на натравянето са специфичния дъх на чесън от устата, гадене или повръщане, косопад, както и депресивните състояния.

Всеки организъм се нуждае от приема на този вече известен и търсен минерал. Редовният му прием би допринесъл за правилното протичане на всички процеси в тялото. Освен това селенът ще влияе отлично на имунната ви система и на действието на щитовидната жлеза.

Не се колебайте да попитате своя личен лекар за още благоприятни ефекти от селена и за това дали е подходящ именно за вас самите.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото