38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

Поляхте си лаптопа? Ето как да го поправите.

Не пропускай

Ако току-що сте разлели течност върху любимия си лаптоп, времето за реакция е от съществено значение. Абсолютно трябва веднага да изключите компютъра си и да го извадите от контакта. Ако имате сменяема батерия, извадете я незабавно. Натиснете бутона за захранването, докато машината ви се изключи.

Направете го сега! Всяка секунда е жизненоважна в тази ситуация.

Какво ще ти трябва да спасиш залят лаптоп?

  • Абсорбиращи кърпи
  • Подходяща отвертка за винтове на кутията
  • Вентилатор (не сешоар)

При спешен случай с намокрен лаптоп

Когато разлеете течност върху вашия лаптоп, времето е от съществено значение. Ето някои незабавни стъпки, които можете да предприемете, за да избегнете катастрофа.

Стъпка 1: Отстранете всички лесно разглобяеми компоненти. Изключете мишката и всички кабели и премахнете всички флаш устройства и DVD дискове. Оставете лаптопа си гол.

Стъпка 2: Изсушете външната част на вашата машина. Отворете лаптопа си докрай, дръжте го с главата надолу, за да оставите натрупаната течност да изтече и използвайте абсорбираща кърпа или абсорбираща тъкан без влакна, за да избършете мокрите повърхности, докато изсъхнат. Не се опитвайте да изсушите компютъра с принуден горещ въздух от топлинен пистолет или сешоар.

Стъпка 3: На този етап ви препоръчваме да се възползвате от гаранцията, ако все още е приложима, или да занесете машината си в сервиз. Ако вашата марка има определен магазин за ремонт (като Apple, или оторизиран представител като HP лаптоп сервиз), обадете им се или го занесете направо във фирмения сервиз. В противен случай потърсете местни сервизи, които са специализирани в марката на вашия лаптоп.

Стъпка 4: Видът на разлятата течност има значение. Водата е най-малко киселинна, докато захарните и алкохолните течности са по-проводими и по-корозивни. Те могат бързо да причинят трайно увреждане на вашите вътрешни компоненти. Така или иначе, целта е да се смекчат ефектите им, доколкото е възможно, чрез незабавно изсушаване на компютъра. Ако обаче не искате професионалист да го погледне вместо вас, има още стъпки, които можете да предприемете, за да опитате да изсушите машината си.

Защо моята литиева (литиевойонна) батерия не се зарежда?

Разглобете мокрия лаптоп

Докато отварянето и премахването на компоненти от по-стари лаптопи беше лесно, това не е така при съвременните лаптопи. Не препоръчваме да се опитвате да разглобите нещо, освен ако нямате по-стар модел лаптоп, който не е основно залепен заедно. Въпреки това, ето някои стъпки, които можете да опитате, ако вашият лаптоп го позволява.

Стъпка 1: Ако все още не сте го направили и вашият лаптоп го позволява, извадете батерията. Изваждането на батерията обикновено се извършва чрез натискане на превключвател или бутон от долната страна на вашия компютър.

Стъпка 2: Ако се притеснявате от изтичане на течност през цялата система — до компоненти като вашата памет и устройство за съхранение — можете да премахнете и тях. На някои лаптопи ще намерите панели, които позволяват премахването им от долната страна. В повечето случаи обаче трябва да използвате отвертка Phillips или Torx, за да ги премахнете. За паметта натиснете страничните скоби, за да извадите всяка пръчка. При SSD устройството или твърдия диск вероятно ще трябва да развиете повече винтове, за да го освободите от рамката. Уверете се, че сте го отделили внимателно от портовете или кабелите за захранване и връзка за данни.

Стъпка 3: Разгледайте всеки компонент, който сте премахнали, за да проверите за признаци на влага или корозия. Всички мокри части трябва да бъдат изсушени, но ако течността е нещо различно от вода, избършете я с помощта на чиста четка за зъби, потопена в 99% изопропилов алкохол — това ще разтвори остатъците, без да причини увреждане на течността и ще се изпари, без да остави лепкава следа.

Стъпка 4: След като всичко е почистено и прегледано и сте сигурни, че сте отстранили всякакви следи от корозия, оставете всичко да изсъхне на въздух за два до три дни на топло и сухо място. Вентилаторът ще ускори процеса на сушене. Не използвайте сешоар, тъй като това може да причини статични проблеми. След като сте разглобили машината си и сте дали време на компонентите да изсъхнат, можете да следвате инструкциите в обратен ред, за да сглобите лаптопа си отново и да видите дали работи.

Надяваме се, че всичко ще бъде наред, но ако не, занесете го в сервизен център.

Ако вашият лаптоп не може да бъде разглобен

Ами ако имате Surface Book 3 , MacBook или друг лаптоп, който не можете да разглобите или дори да премахнете батерията? Тази ситуация драстично намалява вашите възможности, така че трябва да го занесете в сервизен център възможно най-скоро.

Между времето, когато течността се е разляла върху клавиатурата на вашия лаптоп, и времето, когато го занесете в магазина, ето какво можете да направите: Дръжте устройството си с главата надолу и използвайте кърпа, за да избършете всяка видима влага. След това го поставете на суха повърхност и осигурете на лаптопа си възможно най-голяма вентилация — може да не помогне много, но е по-добре от нищо, докато чакате час за ремонт на повреда от вода.

Някои хора препоръчват да поставите лаптопа си в голяма торба с ориз, но този известен съвет има много съществени проблеми. Първо, хигроскопичен материал като ориз не е толкова полезен, когато се работи с течности, които имат захари, алкохоли или други вещества освен вода. Второ, оризът не абсорбира ефективно влагата, уловена дълбоко във вашия лаптоп, където възникват проблеми. Трето, оризът може да дойде с отломки, които могат да попаднат във вашия лаптоп и да създадат още повече проблеми.

Понякога е невъзможно да стигнете до сервиз; извънредните ситуации изглежда никога не се случват в удобни моменти. Ако случаят е такъв, тогава е изключително важно да оставите повредения си от вода лаптоп да се проветри и изсъхне на въздух поне 24 до 48 часа, преди да опитате да го включите отново. Ако се опитате да включите компютъра си, преди да е готов, вие търсите проблеми. Това може да причини масивно късо съединение във вашата система и напълно да развали вашия лаптоп.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото