38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

Нов шофьор на пътя – за какво да внимавам

Не пропускай

Мечтаете ли да направите първата си авто екскурзия като шофьор това лято? Или може би родителите ви току-що съобщиха новината, че тазгодишната ваканция включва семейния миниван, хленчещия ви по-малък брат (сестра) и едно семейно кученце, което е „много гадна“ компания за кола. Без значение какви са обстоятелствата, много е важно да бъдете адекватно подготвен за първото си пътешествие като шофьор.

Когато сте на шофьорското място

Независимо дали шофирате до плажа за деня или натрупвате сериозни километри с пикапа на баща си, когато сте на шофьорското място, ще искате да сте подготвени.

Останете съсредоточени върху шофирането си. Опитайте се да не позволявате на пътниците или мобилния ви телефон да ви разсейват. Въпреки че ще искате да държите мобилния си телефон под ръка за спешни случаи, избягвайте да говорите или да изпращате съобщения, докато шофирате. Не само пречи на концентрацията ви, но може да ви донесе солена глоба.

Най-важното, спрете и си направете почивка, ако ви се спи. Шофирането в сънливо състояние е основна причина за автомобилни катастрофи. Всъщност това може да повлияе на преценката на шофьора толкова, колкото и алкохолът или наркотиците.

Къде да НЕ ходим на почивка

Гледайте скоростта си. Лесно е да се движите заедно с гърмежа на музиката и изведнъж да откриете, че сте надхвърлили ограничението. Не само, че превишената скорост играе огромна роля при катастрофи с водачи на тийнейджъри, това е и чудесен начин да получите глоба, което може да изложи на риск книжката ви.

Планирайте пътуването си предварително, за да можете да се концентрирате върху пътя, а не върху картата. Ако шофирате с приятели, помолете някой от тях да навигира. И бъдете готови да се справите с извънредни ситуации. Вашите основни аксесоари за пътна безопасност трябва да включват фенерче, комплект за първа помощ, кабели за свързване и резервна гума и ремонтен комплект за спукана гума, които са в изправност. И не забравяйте да проверите дали имате документите за застраховката си и регистрацията на превозното средство със себе си, преди да тръгнете на път. (Можете да получите глоба за шофиране без тях.)

Семейни екскурзии

Семейните ваканции могат да бъдат достатъчно предизвикателни и без дълги, досадни шофирания. Ако ще прекарвате по-голямата част от времето си на пътническата седалка, не забравяйте да вземете много отегчителни развлечения на пътя.

Ако имате книжка отскоро, попитайте родителите си за споделяне на шофирането. Това им дава почивка – и ви дава причина да избягате от задната седалка 😊. Ако родителите ви са склонни да ви позволят да шофирате, семейните пътешествия са чудесен начин да натрупате часовете, необходими за придобиване на увереност с покритие.

Перспективата да натъпчете семейството си в малко пространство, да добавите колела и да умножите изживяването по часове може да изглежда направо ужасяваща. Но никога не се знае – пътят може да доведе до нови преживявания и идеи. Може би ще откриете, че общувате по-добре с родители и братя и сестри, далеч от ежедневието. Най-малкото можете да седнете, да наблюдавате и да научите много за това как семейството ви взаимодейства.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото