38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

Къде да НЕ ходим на почивка

Не пропускай

С увеличаването на населението на света до почти 7 милиарда души, става все по-трудно и по-трудно да намерим място на Земята, което не е засегнато от човешка ръка и от замърсяване. И понякога нещата трябва да станат наистина много лоши, за да предприемат хората някакви действия за почистване на планетата.

Ето и списък, който може да ви мотивира:

15-те най-замърсени места в света.

Река „Citarum“, Индонезия

Тя е наричана най-замърсената река в света. В коритото й живеят над 5 милиона човека и повечето от тях разчитат на потока на реката за водните си запаси.

Чернобил, Украйна

Чернобил е град в северна Украйна, където се случва аварията през 1986 г. – най-зловещият инцидент с атомен завод в историята. Преди градът е бил дом за 14 хиляди граждани, но остава почти безлюден и опасен в наши дни заради огромното радиоактивно замърсяване.

Линфен, Китай

Линфен има повече въздушно замърсяване от всеки друг град в света. Намира се в центъра на въглищния район на Китай, пушек и сажди от индустриалните замърсители и автомобили правят въздуха черен по всяко време на денонощието. Казват, че ако си простреш прането там, то ще почернее преди да е изсъхнало.

Северният тихоокеански кръг

Остров от боклуци с размерите на Тексас плува в средата на Тихия океан, заобиколен от теченията на Северния тихоокеански кръг. Боклукът, който е предимно от пластмасови предмети, плува на около 30 футапод повърхността.

Рондония, Бразилия

Рондония е щат в Бразилия, който заедно с щатите Мато Гросо и Пара, е един от най-обезлесените райони в тропическата гора на Амазония. Хиляди акри гора са изсечени и изгорени, най-вече за да се направи място за къщи с ранчо за отглеждане на добитък.

Река „Yamuna“, Индия

„Yamuna“ е най-големият приток на река Ганг. Изчислено е, че в частта й, която минава през Делхи, се събират 58 процента от боклука на града. Милиони индийци все още разчитат на тези мръсни, кални води за миене и за питейна вода.

La Oroya, Перу

La Oroya е покрит със сажди минен град в перуанските Анди. 99 % от децата, които живеят там имат кръвни нива, които надвишават границите при оловно отравяне. За това може да бъде обвинен директно американски производител, който замърсява града от 1922 г. насам.

Езерото Карачи, Русия

Според доклад на „Worldwatch Institute“ за ядрените отпадъци, Карачи е най-замърсеното място на Земята. Използвано е от Съветския съюз като място за складиране на ядрени отпадъци и сега радиационното ниво там е толкова високо, че е достатъчно един час да си изложен на въздействието му, за да доведе до летален край.

Хаити

Териоторията на Хаити някога е била покрита от 60 % гори. Днес, само 2 % от страната има дървета. Тази картина показва място от границата между Хаити (в ляво) и Доминиканската република (в дясно). В Хаити е отсечено почти всяко дърво до границата. И с последните опустошителни земетресения, ситуацията на острова още повече се е влошила.

Кабве, Замбия

Олово и кадмий са просмукани в хълмовете на Кабве след десетилетия на минно дело. Децата тук имат концентрация на олово от 5 до 10 пъти по-висока от допустимите нива според U.S. Environmental Protection Agency и почвата е толкова заразена, че нищо не може да бъде засято и отгледано.

 Апалачи, Северна Вирджиния

Превръщането на планински върхове в мини е една от най-деструктивните практики в света и е свързана с добиването на въглища в планината Апалачи, Западна Вирджиния. Цели планински върхове са премахнати, за да се добиват въглища, което увеличава ерозията и оттичащите се води със замърсители, отравяйки потоци и реки в региона.

 Дзержинск, Русия

Книгата за Рекордите на Гинес е определила Дзержинск като най-химически замърсеният град на Земята и през 2003 г. нивата на смъртността там надвишават нивата на раждаемостта с 260 %. Повече от 300 000 тона химически отпадъци са неправилно складирани тук между 1930 и 1998 г.

Речният басейн Riachuelo, Аржентина

Той е воден път, чието име е синоним на замърсяване. Повече от 3500 завода работят по бреговете на реката. Пейзажът включва също 13 бедняшки квартала, множество нелегални канализационни тръби, които се изсипват направо в реката и 42 бунища.

Вапи, Индия

Разположен на южния край на дългия 400 километра район от индустриални сгради, град Випи е склад за химикали от всякакъв вид. Нивата на живак в подпочвената вода е 96 пъти по-висок от безопасните нива и тежките метали са навсякъде във въздуха и в местното производство.

Орбита на Земята

Дали вярвате или не, но дори в космоса има изобилие от замърсяване. Изчислено е, че 4 милиона паунда космически отпадъци – гайки, болтове, метал и карбон, дори цял космически кораб, в момента се намират в орбита на Земята, заплашвайки сателитите, комуникацията и дори живота на нашите астронавти.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото