25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

История на татуирането и защо хората си правят татуировки

Не пропускай

Кратка история на татуировките

5300г.пр.Хр. – Леденият човек Йоци, намерен в Алпите през 1991г., е добре запазена мумия на човек, живял по времето на медната епоха, той е и най-старият открит към момент образец за татуиране. По тялото му се забелязват 57 плитки разреза по кожата, в които са втрити сажди,  те са под формата на хоризонтални ивици и съвпадат с акупунктурни точки, за това сред учените все още стои загадката дали става въпрос за акупунктура или татуировки. Въпреки това Йоци оставя своя отпечатък в историята на татуирането.

2000г.пр.Хр. – Висшата класа египетски жени и жрици се татуирали корема, бедрата и гърдите си с татуси във формата на низ от точки. Според учените става въпрос за защитни татуировки по време на бременност, тъй като точките на корема се разширявали с напредването на бременността и обхващали целия корем на жената.

316г. – Римският император Константин забранява татуирането на лицето, тъй като човек е създаден по образ на Бога, а така да оскверниш лицето си е позор за божественото.

720г. – Татуировките бързо излизат от мода в Япония, след като започват да се използват за наказание на престъпниците. Това продължава до 17-ти век, когато татуирането се заменя с други наказания.

922г. – Арабският дипломат Ахмад Ибн Фадлан среща група силно татуирани търговци от Северна Европа на територията на днешна Русия. Той описва татусите им като линии и рисунки в тъмно зелено, започващи от пръстите на краката и стигащи до врата.

1769г. – След експедиция до Таити и Нова Зеландия британският изследовател капитан Джеймс Кук донася историите за сложния и красив аборигенски боди арт. Той също така популяризира речник, който се използва и до днес, където откриваме полинезийската дума tatau (нанасям удар), от която води началото си и думата татуировка (tattoo).

1846г. – Мартин Хилдебранд отваря първото студио за татуировки в Ню Йорк Сити, обслужващо клиентела, която включва войници от двете страни на Гражданската война на САЩ.  Неговата дъщеря Нора става известна като първата професионално татуирана жена с внушителните 365 татуса и обикаля страната с цирк Barnum & Bailey, което й носи огромна популярност.

1862 г. –  Популярността на татуировките сред аристокрацията в Европа получава силен тласък, след като крал Едуард VII посещава Йерусалим и се връща оттам с пресни рисунки. За броени месеци кралските дворове на повечето европейски страни вече бъкат от татуирани благородници.

1891г. – Самюел О’Райли изобретява електрическата машинка за татуировки, вдъхновена от изобретената от Томас Едисън писалката.  Съвременните машинки за татуиране все още до голяма степен се основават на дизайна на  О’Райли.

1961г. – Ню Йорк забранява татуирането, страхувайки се от епидемия от хепатит В.  Тази забрана се вдига едва пред 1997г. и три месеца по-късно в града се провежда първата тату конференция.

1976г.  – В Хюстън се провежда първата конференция на художниците –татуисти,  много от които имат силно влияние върху развитието на това изкуство.  Сред тях е и Ед Харди – основател на култовото списание Tattootime, на чиято първа корица е по негов дизайн и представлява змия в японски стил, навита около и през маорски орнаменти. Така се заражда и стилът „tribal“ , който и до днес е един от най-популярните.

2006г. – Учени от Харвардския университет разработват мастило за татуировки, което се „изстрива“ по-лесно. Е, не става под душа в банята, но структурата на мастилото го прави по-податливо на процедурите с лазер за премахване на татуси, които са много болезнени. Мастилото печели голяма популярност сред онези, които имат съмнения, че татуировката с името на любимата ще трае по-дълго от самата връзка.

Защо хората си правят татуировки?

Да си направите татуировка, защото вашите приятели и връстници ги имат, е само една от причините, поради които много млади хора в наши дни си правят татуировки. Натиск от връстници, медийно влияние и лично изразяване са някои от често срещаните причини за носенето на татуировки днес.

Желанието да бъдеш част от група, да бъдеш приет от своите приятели или връстници, може да има голямо влияние върху това, което човек прави. Понякога носенето на татуировка може да е знак, че принадлежите към определена група. Бандите често използват специални дрехи и татуировки, за да идентифицират своята конкретна група. Например, в една банда всички членове могат да носят зелени армейски якета и да имат татуирани големи „Х“ на ръцете. Не само бандите имат този вид специална „униформа“. Младите хора често принадлежат към определена група приятели. Някои от тези групи носят само маркови дрехи. Някои носят само черни дрехи. Други носят татуировки. Когато всички приятели на човек правят нещо, като например да се татуират, този човек е по-вероятно да направи същото и да си направи татуировка.

Медиите са друго голямо влияние зад популярността на татуировките по света. Голямо разнообразие от медийни изображения показват татуировки. Татуировки могат да се видят на хора, които се появяват в реклами за продажба на скъпи коли. Известни спортни герои с татуировки са показани в списания. Модни модели често се виждат в списания и по телевизията, облечени в дизайнерски дрехи, които показват телата им, татуирани с детайлни и цветни шарки. Тези медийни изображения свързват татуировките с идеи за богатство, успех и статус. В резултат на това много хора решават да си направят татуировка заради нейната модна и статусна стойност.

Не винаги влиянието на други хора или медиите води до татуиране на човек. Много хора решават да носят татуировки, за да изразят своята артистична природа, своите вярвания или чувства – с други думи, за да покажат своята индивидуалност. Музикант в рок група може да си направи татуировка на китара на ръката. Някои еколози може да татуират снимки на застрашени животни на раменете си. Влюбените могат да татуират имената на другите над сърцата си. Татуировката може да бъде публичен знак, който показва какво е важно в живота на един човек.

Както можете да видите, има много причини, поради които младите северноамериканци си правят татуировки. Татуировката може да бъде част от униформата на групата. Може да е признак на мода. Може да е израз на индивидуалност. Решението за татуиране най-често е резултат от влиянието на приятели или медии или желанието да изразиш себе си. 

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото