20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Мъжката суетност – опасна за здравето

Не пропускай

Все по-често и при все повече мъже стремежът към перфектно тяло се превръща в мания. Много от тях са готови да рискуват повече отколкото можете да си представите, само и само да постигнат това бленувано прекрасно тяло. Измислили са ѝ име на тази мания -„Комплексът на Адонис“.

Днешните мачовци искат да бъдат добре сложени, мускулести и в отлична спортна форма. Най-често се случва да вземат хранителни добавки, които могат да бъдат изключително опасни за здравето. Друг проблем, който може да се образува е смущения в храненето. Досега сякаш този проблем засягаше само жените.

По-младите мъже са поставени под огромен натист по отношения на външния им вид, заради променените с времето, както и заради идеалите за красота и тегло. Ще Ви изненадат фактите – 10 до 15 процента от пациентите с анорексия и булимия са мъже. При жените това често се получава пък, защото те обичат да си „помагат“ със слабителни средства.

При мъжете причината е свързана със спорта. Амбициите от спортно естество много често водят до радикални изпълнения, включително дотам, че вече да не могат да се занимават с любимия си спорт.

Фактите показват още, че част от младежите стават жертва на заболяването много рано, още преди пубертета. Някои искат просто да са слаби, други – да увеличат резултатите си в спорта. Експерти от клиниката за детска и младежка психиатрия в Аахен коментират, че съществува риск, особено за младите в или преди пубертета, тъй като намаляването на теглото се свързва с повишаване на постиженията в спорта. Според доктора – ако тежиш по-малко, си по-бърз, т.е. в началото ефектът е заблуждаващо положителен. Това за съжаление може да се превърне в решаващ фактор за заболяването от анорексия.

Започва се стандартно – с желание само за 2-3 килограма по-надолу. За ужас – бързо се привиква към отслабването и младежите променят хранителните си навици. В безпомощни наблюдатели се превръщат много често родителите на такива проблемни млади хора, страдайки с тяхното страдание.

Има и по-спокойни проявления на Адонисовия комплекс. Например ежедневното трениране във фитнеса, просто за удоволствие, а не за натрупване на кълба от мускули. По приемливият идеал е слабото, добре тренирано тяло. Младите хора често вземат за пример футболиста Дейвид Бекъм. Британецът е символ на всичко, харесвано от днешните млади хора и то не само в Англия. Популярността му сред тези сред днес е огромна, заради множеството рекламни камлании, в които взима участие.

Такива рекламни кампании с мъже като Бекъм, оказват и много негативно влияние на подрастващите. Младежи, които не изглеждат като него, започват да се чувстват все по-неудовлетворени от собственото си тяло и вида си. За тях нещата опират до хубавото тяло – на принципа – че който иска да има успех в днешно време, трябва да е слаб. Преуспяващият мениджър например, според младежите, е слаб и така доказва, че е способен да достига високи върхове.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото