25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

Какво е 4K UHD?

Ултра висока разделителна способност, плюсовете и минусите - всичко, което трябва да знаем за 4К резолюцията

Не пропускай

Ultra High Definition (UHD) е фраза, използвана за описване на разделителни способности на дисплея, по-високи от стандартното FullHD, реферирано и като HD, 1080p или най-точно разделителна способност 1920 x 1080. 4K UHD специално адресира 4K резолюция, която най-често е 3840 x 2160, въпреки че в някои ситуации и това се променя. За спецификите относно резолюциите при дисплеите си говорим с експертите от Televizori.eu

UHD може да се използва и за описание на 8K UHD, което се отнася до по-високата все още 8K резолюция.

Каква разделителна способност е 4K UHD?

4K UHD разделителната способност е 3840 x 2160, както е дефинирана от почти всички производители на телевизори. Въпреки това, 4K разделителната способност в други носители може да бъде малко по-различна, свързана с всеки дисплей, който има хоризонтална разделителна способност около 4000 пиксела. Има и модели компютърни монитори, които могат да имат разделителна способност от 3840 × 1600 или 3840 x 1080, въпреки че те обикновено не се рекламират точно като 4K UHD.

Добра ли е 4K UHD резолюцията?

4K UHD телевизорите изглеждат фантастично, осигурявайки по-голям реализъм, дълбочина и яснота на изображението в сравнение с по-старите 1080p телевизори с по-ниска разделителна способност. Същото може да се каже и за 4K мониторите, където геймърите могат да се насладят на много повече детайли, особено когато става въпрос за фини детайли или текст на екрана, в сравнение с по-ниските разделителни способности.

Въпреки това 4K UHD има по-големи изисквания. 4K медията, независимо дали е от 4K UHD Blu-ray диск или услуга за стрийминг, използва значително повече данни от по-ниските разделителни способности.

Телевизори Star-Light – струват ли си?

Едно и също ли е UHD и 4K?

Разговорно – да, въпреки че технически не е задължително. 4K без допълнението UHD е най-честата фраза, използвана за описание на 4K UHD съдържание и съвместими дисплеи, въпреки че това не е изключително. 4K UHD е свързан най-вече с телевизор, който показва резолюция 3840 x 2160.

4K дисплеите могат да имат различни разделителни способности в контекста на потребителските стоки, но има редица професионални настройки, при които 4K може да означава много различна разделителна способност или стандарт от търговския 4K UHD.

Sony притежава търговска марка за CinemaWide 4K, която използва на някои от своите смартфони – с разделителна способност 3840 x 1644 – много по-ниска обща разделителна способност от 4K UHD телевизорите. По същия начин има етикети за конкретни разделителни способности на продукцията на цифрово кино, които използват псевдонима 4K, но не са свързани с 4K UHD.

4K UHD по-добро ли е от 4K?

Когато става въпрос за гледане на филми или игра на игри, 4K UHD и 4K са едно и също, в почти всички случаи. Може да има някои нишови типове дисплеи, които имат малко по-различна разделителна способност от по-типичните 3840 x 2160, на които отговарят повечето 4K UHD и 4K дисплеи, но в повечето случаи 4K UHD и 4K са еднакви и всяка разлика в етикета ще бъде маркетингово решение.

Кое е по-добро 4K UHD или 4K HDR?

4K UHD се отнася изключително до разделителната способност на дисплея или неговото съдържание. 4K HDR е съдържание , което е едновременно с 4K резолюция и използва изображения с висок динамичен диапазон. HDR филмите, независимо дали са 1080p или 4K, съдържат по-голям диапазон на осветеност, като по този начин правят по-ярките светлини по-ярки, а по-тъмните светлини по-тъмни, за по-интензивно визуално изживяване. 4K HDR е съдържание, което е едновременно ултрависока разделителна способност и поддържа HDR осветеност.

4K UHD сам по себе си няма да има същия диапазон на яркост и контраст като 4K HDR съдържанието. Дали последното е по-добро, ще зависи много от начина, по който е разработено съдържанието, както и от качеството на 4K UHD HDR дисплея, който използвате. В правилния контекст 4K HDR трябва да изглежда по-добре от стандартния 4K UHD.

Основни въпроси

Какво е 4K UHD на Amazon Prime?

Библиотеката на Amazon Prime включва 4K UHD и 4K HDR филми и сериали, които можете да гледате на 4K телевизор. За да гледате 4K съдържание на Prime , потърсете 4K символ на заглавната плочка или от страницата с описание на заглавието. Можете също да намерите ред от 4K UHD филми от категорията Филми или да използвате инструмента за търсене, за да разглеждате 4K съдържание.

Какво означава 4K UHD мащабиране?

4K UHD мащабиране описва 4K телевизори и оборудване за домашно кино, което може да подобри или увеличи качеството на съдържание с по-ниска разделителна способност. Устройствата с тази функция за мащабиране на видео не променят разделителната способност, но подобряват съдържанието, за да съответства на качеството на изображението 4K.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото