38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

Идеалната възраст за една жена да стане майка

Не пропускай

Жените все повече отлагат раждането на първото си дете, на пук на тенденцията в все по-ранна възраст да им идва цикъла. И ако допреди 20 години обществото ни е гледало на късната бременност с лошо и осъдително око, то днес да родиш преди да чукнеш 25 означава, че животът ти е пропилян, а шансовете ти да грабнеш престижна и добре платена работа са отишли по дяволите.

Все пак всички сме част от едно общество и малко или много се влияем от наложените от него ценности и клишета. Но струва ли си социумът да решава собствената ни съдба?

Това не означава да тръгнем да раждаме на 20, когато имаме още зелено около устата и никакъв работен опит.

Ами ако родим няколко години по-късно, между 25 и 30?

Плюсовете в този случай е, че жената вече ще е завършила своето висше образование и ще е придобила някакъв професионален опит и стаж. Може да се възползва от болничен по майчинство, обезщетения, както от всички социални придобивки, които се полагат по закон на една майка, която има поне 12 месеца трудов стаж.

От друга страна, веднъж щом една жена се впусне във водовъртежа на кариерното развитие и израстване, последното нещо, за което ще мисли е правенето на бебе.

А ако качим още малко възрастта? Все пак цели 20% от бебетата, които се раждат са на майки прехвърлили 35 години.

Късната бременност, подобно на втория брак, се счита за зрял и добре премислен избор. Майката вече се е реализирала професионално, знае какво е мястото й в живота, постигнала е целите си.

Да, ама!

Какво общо има зрелостта и преследването на личните амбиции с желанието и готовността да имаме дете? След 35-годишна възраст жената губи от пъргавината си и за да държи на ръце бебето си, ще трябва да се оборудва с наколенки, космодискове, нашийници и налакътници. Прибавете към това и среднощното кърмене, постоянното мрънкане на мъничето, докато му никнат зъбките, а след като проходи просто ще ви довърши!

Така че всяка жена трябва да направи своя избор, заради единствения правилен мотив: а именно, самото дете! Няма такова нещо като идеална възраст.

Правилният момент е онзи, в който се почувствате готови, опознали себе си и сте наясно с целите си.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото