20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Традиционният брак е мъртъв?

Не пропускай

От доклад на САЩ става ясно, че по-либералните времена са довели до нов брачен модел, който е по-добър за мъжете, жените и за децата.

Най-накрая дойде момента да ударим последната камбана и да изпратим в забвение „традиционния брак“. Наскоро администрацията на Обама издаде обширен доклад, който хвърля светлина върху статута на жените в Америка. Резултатите красноречиво показват, че женската част от населението е отбелязала съществен напредък в посока на своето образование, но въпреки това все още печели по 80 цента, а мъжете по $1. Все още е по-вероятно жените да живеят в по-голяма бедност, да бъдат малтретирани или убити от интимните си партньори. Докладът внася ясното и по отношение на американското семейство – една социална единица, която беше преобразувана от социалния либерализъм.

Консервативно мислещите в едно са прави: традиционният брак е под обстрел. Но в редиците на „враговете“ не влизат само гейове и лесбийки, които искат легализиране на своите взаимоотношения, но и хетеросексуалените партньори също подкопават основите на светия брак: те се женят все по-късно, все по-рядко и по причини, различни от едното създаване на деца. И за капак, този нов модел ги прави по-щастливи и по-реализирани.

Днес средната възраст, на която една дипломирала се и образована жена сключва брак е 30 години (за мъжа е 31). Жените, които не са продължили образованието си, се женят на 26. Ако се върнем през 1950 г., средната възраст за сключване на брак е била 21 години. Тогава бракът за средната класа е представлявал едно просто финансово споразумение: съпругът е работел, за да издържа семейството, съпругата се е грижела за децата и дома.

Този модел нямаше да е толкова лош, ако хората бяха нещо повече от обезличени пчели-работнички. Бракът е бил принуден да еволюира, защото не всички жени са се интересували само от готвене и сменяне на бебешки пелени, както и не всички мъже са искали с охота да прекарат целия си живот затворени в офиса или във фабриката. Доскоро нямаше дори закони срещу домашното насилие, а на семейните проблеми се гледаше повърхностно и двойката сама трябваше да се справи както може. Жените с извънбрачни деца бяха сочени с пръст, а децата им най-често попадаха в социални домове в очакване някой да ги осинови. Същото важи и за децата с увреждания. За разлика от днес, значително повече деца и възрастни хора са живели в бедност, а физическото и сексуално малтретиране упражнявано върху деца рядко е ставало обект на разследване.

Повишеното полово равноправие доведе до появата на противозачатъчните хапчета и до легализирането на абортите, а това е глътка свеж въздух за всички семейства. Колкото по-егалитарна е една връзка, толкова по-добре. Двойките, които работят и си поделят домакинската работа, правят и повече секс. Децата на образованите жени се справят по-добре в училище. Жените, които имат университетска диплома, са склонни да се омъжат по-късно, а вероятността да се разведат значително намалява.
Бракът, повече от всякога, се превръща в нещо, което за все повече хора е въпрос на личен избор, което означава, че тези от нас, които са взели решение да сключат брак, наистина искат да го сторят, а не пристъпват към него по задължение. Фактът, че повече жени отлагат раждането на първото си дете показва, че те добре обмислят този момент и се стремят да планират живота си.

Сключването на брак не е отживелица, нито е пред изчезване; на път е да загине завинаги само традиционната визия за брака, за което трябва да сме благодарни.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото