20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Желязната лейди на 85 г !

Не пропускай

Днес, 13 Октомври,  една от най-влиятелните и известни жени в света става на цели 85 години. Да е жива и здрава!

Желязната лейди или Маргарет Тачър е обявена за една от най-влиятелните жени в света, като все още продължава да бъде идол на много съвременни политици, включително на сегашният премиер на Великобритания, Дейвид Камерън.

От всичко изписано и изказано за нея, най-любими са ми нейните прекрасни и много стойностни цитати.

„Аз често спя само по час и половина, предпочитам да жертвам съня за прилична прическа.“

Тази жена винаги е била на мнение, че всеки човек трябва се натоварва поне до 90%, винаги мозъкът му да е зает и да работи под пълна пара. За това не ме и учудва, че предпочита да си направи прическата, като една истинска дама, отколкото да си пилее времето в спане.

„Денят се състои от двадесет и четири часа и ако посветите всички на работата си, мозъкът ви ще бъде постоянно зает и вие няма да имате време да мислите за себе си.“

Тачър е родна на 13 октомври 1925 г. в Грантъм, графство Линкълншир. Следвала е химия в колежа Самървил в Оксфорд. През 1946 г. е избрана за председател на Консервативната организация в Оксфордския университет. Тя е едва третата жена, заемала  този пост до тогава. Нейната работа в Консервативната партия в началото на 50-те години на миналия век е и в основата на запознанството с бъдещия й съпруг, Денис Тачър. С негова подкрепа, Тачър завършва и право.
Желязната лейди става министър-председател на Великобритания в едни от най-буйните размирни години на страната, когато е разкъсана от стачки и просмукана от изнудването на шефовете на търговските съюзи, които имат повече власт от Кабинета на Лейбъристите. Всичко това в комбинация с висока инфлация, стагнация и безработица стягащи Острова, карат  Маргарет Тачър да отиде с гордо вдигната глава на „Даунинг стрийт 10“, твърдо решена и убедена в действията си за бъдещия просперитет на родината си.

Нейните предизборни кампании са едни от най-брилянтно замислените и запомнящите се в историята на Британия. Но може би, една от най-изпъкващите е тази през 1979 г. Тогава тя заявява, че прекрасно знае как да ръководи едно домакинство, за това знае и как да управлява една държава. Пак тогава, по молба на фотографите тя решава да прегърне едно мръсно, окалянп теле. В този момент съпругът й Денси се извикал „Остави животното, мила. Ще го убиеш.“ И телето починало на следващия ден.

Много са призивите и деянията, за които можем да говорим по повод тази безкомпромисна дама. Опитомява търговските съюзи, като бързо премахва шефовте им и дава цялата власт на членовете им, прекратява 13 годишния бунт срещу Короната в Зимбабве, тогава Родезия, преборва Артър Скаргил и миньорите след години борба.

„Мога да правя бизнес с този човек“ – това казва Тачър, по адрес на Михаил Горбачов, след като вече е направила и съвсем нови връзки с Кремъл.

Всичко това говори за една бляскава и корава кариера на истинска лейди, която знае как да се бори и за какво. Но както всички велики хора, тя също имала един основен опонент. Най-големият й враг Едуард Хелт нарича дипломацията й надута. Въпреки това, след поредица от разгромяване на Лейбъристите по време на избори, тогава дори левият й опонент, Тони Бен заявява веднъж, че предпочита маниера на управление на Тачър, отколкото на собствения си кандидат.

Макар, че нейното управление не завършва така славно и триумфално, както стартира началото на кариерата й, защото лека по-лека, тогава собствените й поддръжници започват да се отдръпват и в крайна сметка тя напуска един ден „Даунинг стрийт 10“ предадена и  обляна в сълзи, и тотално разгромена, Маргарет Тачър ще остане една от най-запомнящите се личности в политическата история не само на Англия, но и на целият свят. Нейното влияние и управление ще оставят траен отпечатък върху нас години напред.

„Щастието не е в това да не правите нищо. Щастието е да се натоварите до предел, да сте напълно изтощен вечерта, да знаете, че сте имал тежък ден.“

Честит рожден ден!

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото