20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Заушка / Паротит

Не пропускай

Паротитът или по известен като Заушка е вирусно заболяване, най-често проявяващо се като възпаление на слюнчестите жлези. Симптомите на болестта се проявяват от 8 до 21 дни след заразата.

Опасното на това заболяване е, че заразеният предава болестта 6 дни преди да му се появят симптомите. Така болните не знаят, че са заразни и разпространяват болестта сред своите познати.

А вируса причиняващ Заушка се разпространява по въздушно-капков път. Веднъж човек преболедувал заушка той придобива траен имунитет. Новородените също имат имунитет, който продължава до 3-тия месец след раждането.

Симптоми на заушка

  • Повишаване на температурата и главоболие
  • Болки в гърлото, засилващи се при дъвчене
  • Доброкачествен менингит -повръщане, скованост на врата, главоболие
  • Подуване на слюнчестите жлези – първоначално едната, след ден – два и другата. В някои от случаите се наблюдава подуване на подезичните слюнчести жлези.
  • Може да се получат и усложнения, като възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза), наречено панкреатит.
  • При млади мъже, особено в пубертета е възможно и възпаление на теститсите. Тога е необходимо болнично лечение.

Лечение на Заушка

По-принцип заушката не се лекува. Лечението е насочено към облекчаване на симптомите и предпазване от усложнения. Може да се приемат антибиотици, за да се предотвратят усложнения със възпаление на другите жлези.

Болните е добре да пазят и диета, да се хранят с леки и лесно усвоими храни. Да се избягват тежките и мазни храни.

В нашата държава ваксинацията против заушка е задължителна. Ваксинацията предоставя доживотен имунитет срещу болестта. Но в годините на прехода имунизации не се правеха, което доведе до няколко скорошни епидемии от заушка сред населението на 20-30 годишна възраст.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото