25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

Защо има толкова голота в изкуството?

Не пропускай

Голотата винаги е била ценена в изкуството. Може би е заради сексуалната страна на нещата – някакво далечно ехо, по-вероятно от животинската ни природа, отколкото от естетически причини. Красота – това е отговорът. Не може да се отрече, че представянето на голотата винаги е присъствало в рисуването, скулптурата, фотографията. Така е, защото човешкото тяло е изначално красиво или защото всички ние, включително и хората на изкуството, сме неспасяеми воайори.

Този въпрос е доста сложен и нееднократно е бил дискутиран. Линията, която разделя еротиката от порнографията е много тънка и генетичната ни предразположеност да открием нещо, което ни привлича сексуално – красиви жени или мъже – се превръща в причината за нашата преценка. Не знаем дали това, което харесваме е композицията, формата, цвета, ритъма, контраста или самите модели. Собствените ни реакции са странни и показателни в същото време.

Почти във всеки случай, здравият разум има една от следните реакции към представянето на голото тяло: осъдителна, укорителна, цинична или го признава за изкуство.

Първото представяне на голото тяло с естетическа цел е било в Древна Гърция. Трябва да си припомним голямото сходство, дори съвпадение, между понятията за изкуство и религия. Гръцката митология е пълна с антропоморфични същества, перфектни хора, на които човечеството се е опитвало да подражава. Това търсене на перфекционизъм е довело до истинско боготворене на тялото и на идеалните пропорции, които скулптори като Фидий и Праксител са изваяли от мрамор и бронз. Оттогава изобразяването на голото тяло никога не е имало такава „чиста“ цел – истинско изкуство. Въпреки това голотата продължава да бъде експлоатирана в голяма част от произведенията на художници, скулптори и фотографи. Някои се интересуват от играта на извивките на тялото, други от неговото значение.

Има една област в работата на творците, която е изпълнена с чувствен характер в истинския смисъл на думата и това е – долавянето и стимулирането на чувствата. Няма стойностни творци, които да не искат да разтърсят публиката. И какъв по добър начин да постигнат това от експлоатацията на голото тяло?! Творците го знаят много добре, толкова добре, колкото знаят, че в изкуството трябва да има секс и чувство.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото