20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Язва на стомаха – причини, поява и лечение

Не пропускай

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника е ограничен дефект в стомашната лигавица и следващите слоеве на стените на тези органи. Среща се повече при мъжете, отколкото при жените, главно между 40 и 50 годишна възраст. Неправилният и нецелесъобразен начин на живот, в това число и стреса, намаляват възрастовата граница, така че появата на язва на стомаха при по-млади хора не е изненадващо.

Причините не са изяснени с точност. Съществуват предположения, че се дължи на липсата на баланс между агресивните и защитните фактори, които действат върху лигавицата. Към агресивните фактори спадат стомашната солна киселина, жлъчните киселини, които могат да попаднат в стомаха чрез обратно връщане на жлъчни сокове от дванадесетопръстника. Към защитните фактори спада муцинът, който се произвежда от клетките на лигавицата. Той изгражда защитна покривка върху стените на стомаха.

Типична проява на болестта е болката. При стомашната язва тя е локализирана точно под гръдната кост. Проявява се с бодежи и парене, като може да се разпространи и към гърба. Тя може да има характер на инфарктна болка или на болка при стенокардия. Болките при язва на дванадесетопръстника са осезаеми 2-3 часа след хранене, концентрирани в областта на пъпа и малко в дясно, и изчезват при поемането на храна. Постоянната болка, която възниква независимо от яденето, може да се наблюдава, когато язвата проникне през цялата дебелина на стомашната стена и агресивните фактори действат на съседния орган – задстомашната жлеза (панкреас). Дългогодишният развой на болестта и ненавременното лечение може да доведе до дегенериране на язвата в рак.

Лечение на язва

Препоръчаните доскоро диети вече се отричат, както и мнението за благоприятното въздействие на млякото.

  • Понятието за храна, която не „дразни” стомаха, за повечето хора означава храна, която е вкусна за тях. Храната е непремерена и биологически неподходяща.
  • Присъствието на храна в стомаха предизвиква отделянето на киселини, затова 5-6 еднакви по обем хранения на малки интервали е много неподходящ режим. Две, три хранения на ден с премерен интервал имат благоприятно лечебно въздействие.
  • Неприемливо е да се яде преди лягане. Ритъмът на отделяне на киселини се нарушава и в стомаха остава голямо количество от тях.
  • Препоръчително е храненето да е два пъти през деня.
  • Старайте се много добре да сдъвквате храната. Достатъчното количество слюнка пази лигавицата.
  • Избягвайте стресовите ситуации. Организирайте добре своето време. Редовната гимнастика спомага за отстраняване на вътрешното напрежение.
  • Не пушете. При пушачите се наблюдава по-висока смъртност от усложнения при диагностицирана язва на стомаха и дванадесетопръстника.
  • Доколкото е възможно избягвайте лекарствата. Една таблетка аспирин например, може да предизвика кървене на стомашната лигавица. Антиацидите (лекарства, които понижават киселинността на стомашните сокове) също не са подходящи, тъй като някои от тях (напр. калциев карбонат, натриев карбонат) предизвикват висока секреция на стомашни киселини.
  • Настанете се удобно и отделете достатъчно време, за да се нахраните. Винаги спазвайте неписаното правило, което гласи, че докато дъвчете, приборът с който се храните, трябва да остане празен. След всеки трети или пети залък си починете.
- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото