20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Висок Холестерол

Не пропускай

В последно време се говори за холестерола като основен причинител на сърдечно-съдовите заболявания. Но холестеролът е важен за нашия организъм и за правилното му функциониране.

За да сме здрави, трябва да поддържаме едно ниво на холестерол в организма си. Рискът за нашето здраве е, когато нивото на холестерол надхвърли определените граници.

Повишеното ниво на холестерол и мазнини в кръвта води до постепенно стесняване на кръвоносните съдове, което затруднява кръвотока, а това рефлектира върху кръвното налягане. В резултат от висок холестерол човек може да заболее и от атеросклероза.

Други възможни рискови болести вследствие на високото ниво на холестерол са миокардният инфаркт и инсулта.

Причини и рискови фактори за повишен холестерол

Причините за повишено ниво на холестерол в организма може да са както наследствени, така и породени от воденето на нездравословен начин на живот:

  • Застоял начин на живот и намалена физическа активност
  • Затлъстяване и наднормено тегло, като по-опасно е затлъстяването в областта на корема
  • Хранене – приемът на храни богати на наситени мастни киселини повишава нивото на холестерола. Такива храни са животинските продукти като месо, яйца и млечни продукти.
  • Тютюнопушене – цигареният дим уврежда кръвоносните съдове, увеличавайки склоността за натрупване на мастни плаки.

Как да намалим Холестерола в кръвта?

Хранете се здравословно!

Намалете и избягвайте храни богати на наситени мастни киселини и холестерол. Такива храни са карантията, млечните продукти, жълтъка на яйцата и тлъстите меса. Опитвайте се да ядете повече храни богати на разтворими фибри – овесени ядки и трици, боб, грах, ечемик, цитрусови плодове, ябълки. Тези храни намалят нивото на холестерола във организма ви.

Консумирайте риба , някои видове риба като скумрията, херингата и сьомгата съдържат омега 3 мастни киселини, които са полезни и здравословни. Употребата на ненаситени мастни киселини също намалява нивото на холестерол. Такива мазнини се съдържат в маслините, слънчогледа, царевицата, соята и фъстъците.

Най-добре е нужните ви мазнини да си ги добавяте чрез студено пресован зехтин.

Като цяло трябва да намалите употребата на захар и захарни изделия, а алкохол само в малки количества – 50 гр. за жените и 100гр. за мъжете.

Освен спазването на здравословна диета, вие трябва и да се натоварвате повече физически. Правете редовно упражнения. Ходете повече пеш. А пушачите е време да се замислят и да се откажат от този вреден навик.

Холестеролът може да се занижи и с медикаменти. Но преди да започнете прием на такива лекарства е добре да се консултирате с лекар. Като цяло най-добре е да не приемате лекарства, а да се опитате да свалите холестерола, чрез здравословно хранене и физически упражнения.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото