20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Вагинит

Не пропускай

Какво е вагинит? 

Вагинитът е всяка инфекция или възпаление на вагината.

Какви са симптомите за вагинит?

В общия случай вагинитът може да причини сърбеж, дразнене, парене и вагинално течение. Има различни видове вагинит и всеки един има своите причини и симптоми.

Гъбички инфекции

Кандидат или т.нар.гъбични инфекции са вероятно една от най-известните форми на вагинит. Те се получават, когато гъбата Кандида се развива във вагината. Гъбичните инфекции причиняват плътно, бяло на цвят течение от вагината. Гъбичните инфекции често причиняват сърбеж и зачервяване както на вагината, така и на областта извън нея.

Бактериозни вагинити

Бактериозните вагинити е най-общата вагинална инфекция на жени в репродуктивна възраст. Причинителят е разрастване на бактерия, която обикновено се развива във вагината. Бактериалните вагинити обикновено причиняват прозрачно, млечнобяло течение, което е остра, неприятна миризма. Много жени имат такъв тип заболяване, което бива открито една при рутинното посещение при гинеколог.

Трихомониаза

Трихомониазата е болест, предавана по полов път и е причинена от едноклетъчен паразит. Може да причини вагинален сърбеж, парене, възпаление на вагината, областта извън нея, както и пареща болка при уриниране. Неинфекциозни вагинити- тази форма е често причинена от алергична реакция или дразнене от вагинален спрей, интимен душ, сапуни или памучни омекотители. Може да причини парене, сърбеж, вагинално течение дори, ако инфекцията не е налице.

Какви са методите на лечение на вагинит?

Ключът към успешното третиране на вагинита е идентифицирането на типа вагинит, който се наблюдава у пациента. Лечението трябва да е конкретно спрямо типа вагинит, който се наблюдава. Гъбичните инфекции се лекуват с крем против гъбички или свещичка, която се поставя във вагината. Въпреки че не е наложително да имате рецепта, за да ви изпишат медикаменти за лечение, то е добре да посетите лекар при първата проява на горепосочените симптоми. Бактериалният вагинит се лекува с антибиотици, които унищожават вредната бактерия и оставят добрите бактерии, които се развиват във вагината. Не си предписвайте лекарства сами! Формите на вагинит, който се предава по полов път, се лекуват незабавно само от специалист. Добре е да се избягват сексуални контакти докато не е овладяно разпространението на инфекцията. Партньорът ви също трябва да се подложи на лечение. Важно е да запомним, че всеки тип вагинит предполага различно лечение. Ето защо консултацията със специалист е задължителна, за да сте сигурни, че прилагате точното лечение за вашето състояние.

Как да предотвратим вагинит?

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите шансовете да хванете вагинит. Ако често имат гъбични инфекции, то избягвайте дрехи, които държат горещо или влажно. Забравете за найлоновите бикини или тесни джинси! Избягвайте ароматизиране душове или вагинални спрейове, защото те унищожават добрите бактерии и причиняват дразнене.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото