38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

ТОП 5 на най-скъпо изтъргуваните картини

Не пропускай

В множество сайтове се публикуват класации озаглавени „10-те най-скъпо продадени картини“, но за съжаление в повечето от тях информацията не е осъвременена или е неточна. Предлагаме ви да хвърлите око на петте най-скъпи картини на всички времена и сами да прецените дали заслужават стотиците милиони долари, пръснати за тях от богатите ценители на изкуството.

Най-скъпите картини

Джаксън Полък

Най-скъпо продадената картина се казва „Номер 5, 1948 “ и през 2006 г. е купена от мексикански колекционер за сумата от 140 млн. долара. Американският художник, който е бил известен със своята ексцентричност и слабост към чашката, създава своя ултраскъп шедьовър по доста екстравагантен начин – взима няколко кофи с боя и с тях залива положеното върху под на студиото му бяло платно. Творецът нарича себе си абстрактен експресионист, а изкуството му се явява отрицание на комерсиалното изкуство и масовата култура. Заплатената баснословна сума свидетелства не само за стабилността на пазара на изобразително изкуство, но и за нарастващия интерес към съвременните произведения на изкуството.

Вилем де Кунинг

Втората картина попаднала в класацията за най-скъпо продадените картини се казва „Жена III“, продадена също през 2006 г. на американски билионер за сумата от 137.5 млн. долара. Картината е нарисувана десетина години след края на Втората световна война, период свързан с налагащата се женска еманципация, и се явява най-значителната следвоенна картина на американския абстрактен експресионист, която не се намира в музей. Женската фигура е тема, към която Де Кунинг се връща многократно. В началото на 1940 г. започва редовно да рисува жени, които изглеждат като графити, с гигантски очи и празен поглед, масивни деколтета, озъбени усмивки и длани, чиито пръсти наподобяват животински нокти.

Гюстав Климт

Спряганата за най-скъпа картина „Адел Блох-Бауер I“, нарисувана в началото на XX век, всъщност заема едва третата позиция. Чрез съдебно постановление е върната на законните си собственици за рекордната сума от 135 млн. долара. Иконичната творба на художника символист е била конфискувана от нацистите през Втората световна война, след краят й е била изложена в Австрийската национална художествена галерия, а в последствие е върната на наследниците на Фердинанд Блох-Бауер – богат индустриалец и меценат на Климт, чиято съпруга е именно Адел Блох-Бауер. Понастоящем картината е собственост на американския медиен и козметичен магнат от еврейски произход Роналд Лаудер.

Пабло Пикасо

С 106.5 млн. долара, четвъртата позиция се заема от картината „Гола жена, бюст и зелени листа“, нарисувана през 1932 г. През 2010 г. по време на аукцион е продадена на неизвестен купувач. Творбата е част от серия картини посветени на неговата муза и любовница Мари-Терез Валтер, нарисувани във френско градче в провинция Нормандия. През 1927 г. 45-годишният испанец се запознава с 17-годишната Мари, с която започва любовна авантюра зад гърба на съпругата си. От нея има и дъщеря – Мая Видмайер-Пикасо.

Отново Пикасо

На пето място е картината „Момче с лула“, продадена за 104.1 млн. долара на неизвестен купувач през 2004 г. – почти век, след като е нарисувана. Пикасо е едва 24-годишен, когато рисува картината, спадаща към неговия Розов период, последвал меланхоличния Син период на художника. В този творчески етап преобладават светлите и жизнерадостни цветове, а най-честите му модели са обикновени парижани или хора от развлекателната индустрия (акробати, циркови артисти, комедианти и др.).

 

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото