38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

TILT предложен за „Оскар“ за чуждоезичен филм

Не пропускай

„Тилт“ е филмът, който ще представи страната ни престижния конкурс за награда „Оскар“ за чуждоезичен филм, научихме от dnevnik.bg.

Решението, филмът на режисьора Виктор Чучков-син да участва, е взето с гласуване на Националният съвет за кино към Изпълнителна агенция „Национален филмов център“. Родната продукция ще се състезава за 84-те награди „Оскар“ за чуждоезичен филм на Американската филмова академия.

Според правилата филмът, който може да участва в надпреварата трябва да е разпространен в страната, която го предлага, не преди 1 октомври 2010 г. и не след 30 септември 2011 г. Другото условие е да е бил първоначално прожектиран в киносалон поне за седем последователни дни на 35 мм или 70 мм филмова лента или във формата „дигитално кино“ при 24 или 48 квадрата прогресивно сканиране.

„Тилт“ се радваше на успешната си кино премиера у нас, която беше на 9 февруари тази година с 200 хиляди зрители. Филмът обиколи 10 международни кино фестивала, дори беше излъчен и по HBO, а тепърва му предстоят още девет. В САЩ приемат продукцията на Виктор Чучков-син много добре, където е класиран за 5 фестивала. Сред тях беше и фестивалът в Сиатъл, който е най-големият като мащаб в Щатите, филмът застана на второ място сред 450 продукции от цял свят в зрителския вот.

„Ще направим всичко възможно и няма да пестим средства и усилия да промотираме „Тилт“ като българското предложение за „Оскар“. Още следващата седмица започваме работа с опитен консултант и PR, които ще ни помагат с кампанията в Щатите,“ сподели пред медиите продуцентът на филма, Борислав Чучков.

„Тилт“ e копродукция на Чучков Брадърс, с „ostlicht filmproduktion“ (Германия) и Българска национална телевизия и немската компания „Остлихт филмпродукцион“.

В „Тилт“ се разказва за четирима приятели, които живеят в началото на 90-те години. Името на филма идва от термин в играта флипер, който накратко означава блокаж. Четиримата младежи търсят начини да спечелят пари, за да отворят собствен бар, който да се казва ТИЛТ. Главните роли се изпълняват от Явор Бахаров (Сташ) и Радина Кърджилова (Беки). Те се срещат и запознават съвсем случайно и между тях пламва страстна и истинска любов, която прераства в опасна авантюра, която излага героите в един истински TILT. Световнопризнатите консултанти Бернд Лихтенберг („Goodbye Lenin!“) и Бил Форсайт помагат за развитието на сценария.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото