25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

Симптоми и Лечение на Акне

Не пропускай

Акнето се причинява от нарушения в работата на мастните жлези на кожата. Увеличава се отделянето на мазен секрет, който се натрупва в кожата и причинява едно особено състояние на организма, наречено Себорея. Себореята се появява най-често в младежките години, в периода на полово съзряване, но има и случаи да се появи в зряла възраст. На базата на себореята се появява едно от най-разпространените кожни заболявания – Акне. Кожата на засегнатите участъци е лъскава и мазна, поради отделящият се мазен секрет от разширените пори на мастните жлези.

Симптоми на акне

По кожата на лицето, гърдите и гърба се появяват дребни възелчета, в центъра на които се образуват гнойни мехурчета. Скоро след това мехурчетата се пукат и гнойта изтича и засъхва. Като брой и размер възелчетата и гнойните мехурчета са различни за всеки човек. Друг характерен симптом на акнето са комедоните или както са по-известни – черните точки. Те представляват втвърдена материя запълваща изходните канали на мастните жлези. При изстискване комедона излиза заедно с мазна и гнойна субстанция. Причините за поява на aкне и себорея не са напълно изяснени. Виновни може да са както наследствени фактори, така и смущения в хормоналния баланс при младежите. Понякога дори и нарушения в стомашно-чревният тракт могат да допринесат за появата на aкне.

Лечение на Акне

Лечението на акнето е дълъг и сложен процес траещ месеци наред. За много хора това е съпроводено с изнервяне и обезверяване в крайният резултат. Много важно е да се знае, че пъпките не трябва да се стискат. Има вероятност гнойта да попадне в кръвта, което може да завърши фатално или да доведе до сериозни увреждания на организма. Елементът важен за лечението на акне е цинкът. Той се съдържа в повечето препарати за третиране на акне. Добре е да се знае, че повече от 2-3 месеца не е желателно да се ползват такива препарати. След това е възможно възникване на алергии или изнежняване на кожата, особено тази на лицето. Напоследък навлизат и вътрешни методи за лечение на акне. На пациентите се предписват антибиотици и билки, които потискат появата на акне. Но за това трябва да се консултирате със специалист дерматолог, който ще направи изследвания на взета от вас гной и ще разработи ви предпише правилните медикаменти.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото