25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

Рак на гърдата

Не пропускай

Какъв тип рак на гърдата имам?

Ракът на гърдата не е единична болест. Има много видове рак и те могат да имат различни последици. Ракът на гърдата варира от локален рак до разпространение, което води до поява на метастази. Тук се включват и рак на млечната жлеза, като например колоидни карциноми и папиларни карциноми, които имат много по-благоприятна перспектива (прогноза) в сравнение с другите по-често срещани видове рак на гърдата.

Прецизна диагноза

Важността на прецизната диагноза не може да бъде преувеличена. Точната диагноза е тази, която определя препоръчителното лечение. Лечението се определя индивидуално според специфичния тип рак на гърдата, както и състоянието на пациента.

Какво да се направи, за да се предотврати разпространението на рака в други области на същата или на другата гърда?

За съжаление, има пациенти, които могат да имат повече от една увредена област на същата гърда и дори злокачествено образувание и на другата гърда. Ако това се случи, то е добре да се смени веднага приложеното до момента лечение. От първостепенна важност е да намерите лекар, който ще изследва стадия на болестта, ще определи тумора и ще гарантира, че няма злокачествено разпространение в други области. Понякога идентифицирането на тези „второстепенни“ зони изисква внимателен преглед на мамографиите. Задължително изискайте от лекаря преглед от различни ъгли и специално изследване на гърдите с ултразвук и друга съвременна апаратура.

Какъв екип от медици може да ми помогне за точно диагностициране?

Добре организиран екип от патолог, хирург и рентгенолог е обикновено най-добрият избор що се отнася до решение относно лечението. Съвет от целия екип е нужен по време на биопсии и всякаква операция с цел отстраняване на тумора, за да се гарантира най-добрия шанс за благоприятен изход за пациента.

Може ли моите резултати от биопсия да бъдат ли прегледани от патолог в друг медицински център?

Винаги трябва да е възможно да изпратите слайдове от вашата биопсия на друг патолог в друг диагностичен център. На първо място, не трябва да се прибързва с терапия, ракът на гърдата почти никога не е извънредна ситуация, ако е в начален стадий. Прилагането на най-доброто лечение зависи от доброто, задълбочено диагностициране и анализ от патолог, както и пълно изследване и на двете гърди. Трябва да обсъдите това с Вашия лекуващ екип. Второ, добрият патолог никога не е обиден от искане за друго становище.

Как да се предпазя от рак на гърдата?

Нашето модерн общество е будно 24ч на ден. Изглежда, че нищо не може да ни спре освен нас самите. Понякога имаме проблеми със съня или просто си налагаме да не спим за сметка на други действия. Работа на смени, пътуване със смяна часовата зона, оскъдна светлина- всичко уж прави животът по-добър, гъвкав и разнообразен. Да, но нашите естествени биоритми трябва да се адаптират към почти продължителното излагане на светлина, замърсяване и т.н. Мислите ли, че това няма последици? За да се предпазите от рак на гърдата, трявва да поддържате своя биологичен часовник към нормален ритъм. Работата през нощта води до потенциален риск от поява на рак на гърдата. Последните медицински изследвания сочат, че хората, които работят на смени са потенциално застрашени от поява на ракови заболявания. Ако пиете често алкохол, пушите цигари или работата ви е свързана с често променяне на начина на живот и води до постоянен стрес, то сте постоянно изложени на риск за поява на ракови заболявания.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото