38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

Познайте какъв ден е днес? 19 ноември е Световен ден на тоалетната

Не пропускай

19 ноември: Световен ден на тоалетната. Този нетипичен празник е бил въведен за първи път през 2001 г. от Международната организация на тоалетните в Сингапур.

Проучване на световната тоалетна организация показва, че 2.5 милиона души в цял свят, нямат и не ползват елементарни удобства, включващи санитарните възли например. Това е една много плашеща статистика. Първите тоалетни са се появили 2500 години пр.хр. в Пакистан и Индия, впоследствие били открити и в Китай и Древен Рим. При тях се използва дренажна система, която позволява да се измиват с вода.

Интересен факт е, че за пръв път тоалетна хартия била използвана през далечната 589 г. , в Китай. Първоначално за думата „тоалетна“ се използвало (toilet). Преди много години тази дума означавала място, където жените оправят прическите и грима си, оттам по-късно влизат в обръщение думите тоалетен стол и тоалетна вода. През 19 в. се появяват и първите обществени тоалетни, пригодени с чинии за сядане, които обаче според някои вредят на отделителната система, поради неправилната поза, която заема ползвателя.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото