15.5 C
София
неделя, 16 юни, 2024 г.

Ползите от плуването за здравето

Не пропускай

Всички сме наясно, че плуването е един от тези спортове, които оказват благоприятно въздействие върху цялото тяло и жизнения тонус на човек. Много хора го свързват основно с летния сезон, но е факт, че при желание всеки може да практикуваплуване дори и през зимата – в закрити басейни, каквито има във всеки по-голям град. За да привлечем повече хора към този прекрасен спорт обаче, ние от lechitel.eu решихме да съберем на едно място и да ви представим 10 най-големи ползи за здравето, които плуването носи.

Плуването заздравява мускулатурата

Докато плуваме, всеки мускул в тялото ни е подложен на активно натоварване. Това естествено се отразява като заздравяване на мускулите, но без да ги прави ненормално големи, както би направил фитнесът. Плуването е сред онези спортове, които ефективно ангажират цялото тяло и именно затова често се включва в програмите на различни атлети.

Плуването ни прави по-гъвкави

Плуването означава изключително активно движение. Това прави мускулите не само по-силни, но и по-гъвкави. За сравнение, във фитнеса мускулите стават по-обемисти и твърди, но по-малко гъвкави.

Плуването удължава живота

Колкото и странно да звучи, това е нееднократно доказан факт. Колегите от Benchtalks.com са цитирали 2 от множеството университетски изследвания, които научно обосновават теорията, че активните плувци се радват на по-дълъг живот.

Плуването подобрява сърдечния ритъм

Това е едно перфектно кардио упражнение, което помага на вашето сърце. Плуването е аеробичен спорт, което означава, че кара сърцето ви да работи по-добре и то става по-ефикасно.

Плуването оптимизира разходването на енергия от тялото

Всяка дейност е свързана с изразходването на енергия. При плуването обаче има една особеност – то се извършва във водата, а известно е, че телата губят около 50% от теглото си във вода. Затова и при активностите във водата реално се изразходва по-малко енергия, което приучва тялото да използва по-малко енергия и на сушата.

Плуването се отразява положително на теглото

Всеки иска да има тегло, съответстващо на неговия ръст и възраст – плуването е идеално за постигане на тази цел. Тренировка по плуване няколко пъти седмично подпомага за регулиране на теглото както никой друг спорт не би могъл.

Плуването помага при респираторни проблеми

Едва ли не сте чували за астма – болестта, при която въздухът не ви стига. Когато плувате, вие се учите да правите повече движения с по-малко въздух. Именно за това се препоръчва на хора с астма не да бягат, а да плуват.

Плуването намалява риска от диабет

Няма по-добър начин да се предпазите от тази коварна болест от аеробичните спортове. А плуването е част от тази група. За 30 минути плуване свободен стил, вие ще изгорите около 900 калории, което ще намали с до 40% риска от появяването на диабет.

Плуването оптимизира дейността на мозъка и редуцира стреса

Стресът е един от най-характерните здравословни проблеми в нашето съвремие. Доказано е, че плуването намалява стреса, а заедно с това активизира сърдечната дейност, което спомага за по-доброто оросяване на мозъка и оптимизиране на неговата работа.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото