25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

Показват изкуството и магията на Худини

Не пропускай

Век след като Хари Худини удивляваше публиката с начина, по който се освобождаваше от белезници, усмирителни ризи, водни гробници и т.н., сега в чест на легендарния илюзионист ще бъде организирана изложба.

„Houdini: Art and Magic“ ще бъде отворена в петък в „Jewish Museum“ в Ню Йорк. Тя разказва историята на разорения син на еврейски имигранти, който печели силата на масмедиите, технологията на фотографията и филмите, за да се превърне в един от най-известните илюзионисти на 20 век.

Изложбата е подредена по уникален начин. От картините с мъгляво театрално осветление на водевилните зали до тези, изобразяващи Худини по време на представленията му на открито.

Фотографии, постери и архивни филми са произведенията на изкуството на добре познати творци като Матю Барни, Вик Мюниц и Реймънд Петибън, които свидетелстват за влиянието на Худини като завършен илюзионист.

Въпреки че се превръща в международна звезда, Худини всъщност произхожда от съвсем обикновено семейство. Роден е под името Ерик Вайс през 1874 г. в Будапеща. Син е на равин, който имигрира в Уисконсин още когато Ерик е дете. На 12-годишна възраст той бяга от вкъщи, за да стане част от циркова трупа, но след време се връща, за да издържа семейството. Една от първите му служби е като чирак на шлосер.

От малък Ерик тренира бягане, плуване и бокс, като по този начин развива физическата си сила и издръжливост, които му помагат да изпълнява удивителни номер. Например да се освободи от белезници, докато е в клетка, намираща се в ледено студена река.

След смъртта на баща му през 1892 г. Ерик започва кариерата си на артист и сменя името си на Худини в чест на френския фокусник Жан-Юджийн Роберт-Худин, започва да участва в шоу програми и пътуващи циркове.

Големият му пробив идва през 1899 г., когато се среща с импресариото Мартин Бек и започва да обикаля театри в Америка и Европа.

Худини умира на Хелоуин през 1926 г. от перитонит и е погребан в еврейското гробище в Куинс, Ню Йорк, където почитателите му все още ходят на поклонение на всяка годишнина от смъртта му.

Изложбата, посветена на Худини в Ню Йорк, затваря на 27 март 2011 г., след което ще бъде показана в Лос Анджелис, Сан Франциско и Медисън, Уисконсин.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото