25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

Първият учебен ден по света

Не пропускай

Кога започва първият учебен ден по света?

Докато нашите ученици досега можеха да се насладят на дългата си ваканция, техните връстници по света вече отдавна започнаха да се учат.

В бившите съветски републики, учебната година започна на 1 септември. Тогава започват да се учат и сърбите и чехите. В Русия 1 септември също е и Ден на знанието. На този ден, всички ученици са празнично облечени, задължително отиват на училище с голям букет цветя, като там се провеждат най-различни мероприятия по този повод.

В други държави учебната година започна дори още по-рано – в Лихтенщайн, Норвегия, Шотландия, Финландия и Гърция децата стартираха учебния процес още през август. Сред страните с най-кратка ваканция пък, са Германия, Англия, Лихтенщайн. Тя е само по 6 седмици! А в Дания, Холандия и Шотландия – по 7.

В много държави, първият учебен ден се отбелязва като празник и нямат строго регламентирана дата. Така например в САЩ, всеки щат решава сам за себе си, кога да започне учебната си година.

В Австралия, учебната година пък започва от 1 февруари! А в Япония на 1 април, но не е на шега..

В България имаше предложение децата да започнат от 1 септември, но то отпадна. Все пак, когато навън е 35 градуса горещина…на кого му се учи или преподава?

Още интересна информация за първокласниците на Parvolak.com

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото