20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Напукани устни – симптоми и лечение

Не пропускай

Устните при човека са едни от най-често използваните органи. Устните се ползват при хранене, говор и изразяване на емоции. На всеки му се е случвало да има напукани устни, едно болезнено и неприятно преживяване, тъй като те са едно от най-чувствителните места по нашето тяло. В тях са концентрирани голям брой нервни окончания.

Причини и симптоми за напукани устни

Устните не притежават мастни жлези, поради което при рязка смяна на климатичните условия устните изсъхват и се напукват, а това е неприятно и болезнено. Първите симптоми са изсъхване на най-горният слой кожа по устната. Скоро след това кожата започва да се къса, устните променят релефа си и започват да се напукват. Когато напукванията са по-големи, това е съпроводено с кървене и болка. Заболяването е най-характерно за зимният сезон, особено когато духа сух студен вятър.

Лечение на Напукани Устни

Грешка на повечето хора е че облизват своите напукани устни, за да ги овлажнят. Грешка е защото в слюнката се съдържат много бактерии и състоянието може да се усложни, като възникне гъбична инфекция или устните се възпалят. За да излекувате вашите устните, избягвайте да ги ближете, а вместо това използвайте балсам за устни. По този начин устните ви ще се овлажняват и вие ще ги защитите от лошите условия през зимата.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото