15.5 C
София
неделя, 16 юни, 2024 г.

Най-странните състезания във Великобритания

Не пропускай

Все по-често света се провеждат нови турнири по най-различни ново измислени спортове. Във Великобритания обаче тези турнири са най-много и най-странни. Британците обичат и умеят да се забавляват със състезания по канадска борба с пръсти, гмуркане с прасета, копаене на червеи и т.н. Дори не всички шантави състезания да са измислени на Острова, то там те намират благоприятна почва за развитие и много последователи.

Ето някои от най-странните състезания, които се провеждат във Великобритания:

Надбягване с гумени патета

Състезанието се провежда, освен на Острова, но и в други страни като САЩ, Канада, Австралия, Германия и др. Правилата са прости – участниците надписват своето пате и пускат гумения питомец да плава по течението. Побеждава онзи, чийто гумен състезател пръв пристигне на финала, който е по-надолу по течението.

Световното по замеряне с палачинки

Този турнир има широк отзвук по света, но традиционно се провежда в британското графство Кент. Там през 1967 г. по инициатива на местния жител Майкъл Фиджералд се провежда първото по рода си състезание по надхвърляне с тестените изделия. Първоначално до турнира са допускани само мъже, но с течение на времето и дамите получават възможност да участват не само в печенето. Състезанието се провежда по строги правила, които започват още от рецептата, по която се приготвят палачинките – тя трябва да се пази в тайна. Противникът може да се цели само с лявата ръка, а основната цел е лицето – за това има най-много точки. Освен с палачинки, във Великобритания с удоволствие се замерят и с кървавица.

Копаене на червеи

Един от най-екстравагантните шампионати е измислен от шантав учител по биология през 1984 г. Това е копаене на червеи. Според биолога това странно състезание допринася много за развитието на децата и ги учи да разбират природата и да общуват с живите същества.

Всеки участник получава малък парцел земя – 9 кв. м. и 30 минути време, за да изкопае възможно най-много червеи. Това се прави само с подръчни средства – всевъзможни клечки, камъчета и т. н., лопатите от всякакъв вид са абсолютно забранени. След края на състезанието не се организира неистов риболов, както биха си помислили мнозина, а червеите просто се пускат на свобода. През 2006 г. бе поставен рекорд по копаене на червеи от британецът Том Шафълботъм, който успя да изрови 511 екземпляра за 30 минути.

Гонене на пита кашкавал

Съвсем наскоро в графство Глостършир се проведе ежегодното състезание по гонене на пита кашкавал по склон с наклон 45 градуса. Това не е просто странно състезание, а екстремен спорт. От съображения за сигурност местните власти в графство Глостършир баяха въвели забрана за състезанието, но местните жители не й обърнаха внимание. Все пак те обичат традициите, а това състезание се провежда в региона от 200 години.

Гледане на футбол под вода

С това занимание бяха заети англичаните по време на Световното първенство по футбол тази година, по-точно по време на мача Англия – Украйна. Дори поставиха световен рекорд за „Най-голям брой на водолази, които гледат футбол по вода“ – 140.

Други интересни състезания, които се провеждат в добрата стара Великобритания са:

Състезание по гмуркане в блато (Лануртид-Уелс).

Международен турнир по грухтене (Егремънт, Великобритания).

Шампионат за брадати (Бенд, Великобритания).

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото