20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Мъжка контрацептивна инжекция. Супер! Обаче защо никой не изглежда заинтересован?

Не пропускай

Благодарение на науката, мъжете в най-близко време ще могат да ползват контрацептивни средства наравно с жените. Но защо ли вместо благодарност, мъжката реакция по темата се свежда до коментари от сорта на „Това са пълни глупости! В задачата се пита кой забременява? И на кого е нужна противозачатъчна инжекция? Не виждам кой мъж ще се подложи на това действие? Това ме прилича на садо-мазо… “.

За мъжка контрацеприя се говори от десетилетие, но всички опити да се пусне в продажба хормонален контрацептив за мъже, бяха увенчани с пълен неуспех, под предлог, че причиняват „сериозни странични ефекти“ .

Така до момента, когато проф. Ричард Андерсън от Единбургския университет, който провежда първото от общо две двугодишни изследвания, посветени на революционния мъжки контрацептив, радостно възкликна: „Моментът назря. Скоро мъжете от цял свят ще разполагат с надеждна инжекция, която ще предпазва от нежелана бременност.“

Що за чудо е това?

Хормоналната инжекция съдържа двата хормона тестостерон и прогестерон и действието й се свежда до намаляване на производството на сперма. Прогестеронът е един от двата полови хормона при жените, но той се синтезира в малки количества и у мъжа. Този хормон, известен още като хормона на бременността, е „майка на всички хормони“ и се явява предшественик на тестостерона.

Потискането на спермата се постига чрез блокирането на секрецията на мъжките репродуктивни хормони в мозъка и в тестисите. Кората на централния мозък стимулира тестостероновата секреция, а самият тестостерон се образува в тестисите. Когато нивата на тестостерон в тестисите са ниски, производството на сперма намалява. Учените са достигнали до извода, че сперма, която съдържа по-малко от 1 млн. сперматозоида на милилитър сперма, на практика не може да оплоди яйцеклетката. За сравнение, мъжката сперма съдържа някъде между 20 и 200 милиона сперматозоида за милилитър сперма. Контрацептивната ефикасност на хормоналната инжекция достига до 99% и се оказва много по-надеждно средство за предпазване от традиционното анти-бебе хапче, поглъщано редовно от дамите, вече в продължение на половин век.

Ами страничните ефекти?

Нека бъдат спокойни мъжете. В тестовете досега не са наблюдавани сериозни странични ефекти. Най-честите оплаквания са: депресивност, наддаване на тегло, увеличено либидо и поява на акне. Общо взето, отново стават тийнейджъри. Отново за справка, страничните реакции от противозачатъчните хапчета у жената се простират от наддаване на тегло, нередовно менструално кървене, аменорея (липса на менструация), световъртеж, замаяност, главоболие, умора, раздразнителност, коремни спазми, схващане на краката, намалено либидо, гадене, вагинални секрети, подуване на гърдите, косопад, акне, безсъние и пр. и пр. И някак си всички тези странични ефекти у жената са възприети като в реда на нещата. Докога така?

Ефектът от инжекцията е обратим. Тя се поставя веднъж на два месеца в седалищните мускули на мъжа. До няколко месеца, след като премине действието на инжекцията, мъжът си възвръща изцяло оплодителните функции.

Е, не ни остава нищо друго, освен да стиснем палци и да се надяваме, че и това изследване няма да пропадне в дебрите на бюрокрацията и предразсъдъците. Да се надяваме, че мъжете скоро ще станат равноправни участници в предпазването от нежелана бременност и ще поемат част от товара, който досега е бил носен изцяло от жените.

 

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото