20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Киста на Яйчниците

Не пропускай

Навременнната диагноза и лечение на кистите на яйчниците може да намали усложненията като силна болка, безплодие, увреждане на яйчника, кървене и шок.

Никакво лечение не е необходимо за много видове кисти на яйчниците, които не са ракови и не причиняват силна болка, безплодие или кървене. Обаче жените, които имат по-лека форма на киста на яйчниците трябва да се преглеждат редовно при специалист, който с помощта на ултразвук може да наблюдава прогресирането на кистата и да гарантира, че тя сама ще отшуми с времето.

Кистите на яйчниците може да причинят определени симптоми и да не отшумят сами. Ето защо успешното лечение е единствения вариант да се справите с проблема. Възможността за лечение варира в зависимост от типа на кистата, какви усложнения създава, възрастта на жената и това дали тя планира да има деца. Някои начини на лечение са хормонални или орални контрацептиви, специфична терапия или премахване по оперативен път.

Някои кисти могат да бъдат отстранени по време на процедура, наречена лапароскопия. В този вид оперативна намеса специален светещ инструмент, наречен лапароскоп, се вкарва през малък разрез в областта на корема и се премества на място, където може лесно да идентифицира и премахне кистата на яйчника. Тази процедура често се извършва амбулаторно. Понякога кистата на яйчника може да бъде премахната без увреждане на яйчника, но пълното премахване на целия яйчник може да бъде необходимо особено в случай, че е уголемен и е потенциално ракообразуващ. Ако един яйчник е увреден и премахнат, жените могат да забременеят по естествен път чрез оплождане на клетки, произвеждани от другия яйчник.

Как да лекуваме киста на яйчника? Различните методи за лечение варират според вида киста на яйчника и ето защо винаги трябва да търсим помощ от експерт, който назначава лечение и внася промени в плана на лечение.

1. Наблюдение и изчакване- някои кисти не причиняват усложнения и могат да свият или напълно да изчезнат

2. Хапчета против забременяване- те спират овулацията и може да окажат влияние на кистата и/или да предовратят появата на нова.

3. Премахване на киста по оперативен път- разрешава симптомите и елиминира риска от поява на рак на яйчниците

4. Лапароскопия

5. Лапаротомия

6. Премахване на яйчник по оперативен път

Киста на Яйниците: Вярна ли е диагнозата?

Първата стъпка към успешно лечение е правилната диагноза.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото