20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Кървенето от венците винаги ли е признак на пародонтит?

Не пропускай

Цветът на здравите венци е розов, на възпалените – червен. Здравите венци не кървят, затова ако откривате червени следи при отхапване на ябълка или кръв при измиване на зъбите, приемете това като предупредителен знак. Потърсете помощ от пародонтолог. Много вероятно е това кървене да се дължи на пародонтално заболяване. Голяма част от хората подминават кървенето с лека ръка и с идеята, че това е нещо мимолетно, което ще премине с времето. Представете си обаче, че от очите ви потича кръв – няма дори да се усетите как сте записали час при най-добрия очен лекар.

Кървенето на венците е един от най-разпространените стоматологични проблеми. Пародонталните заболявания обхващат повече от половината от децата и почти цялото възрастно население на планетата (по данни на WHO), а тежките хронични пародонтити засягат 10-15% от възрастното население (P. Papapanou, 1999).

Площта на венците при човек е колкото площта на дланите му. Ако страда от пародонтит, тази нежна тъкан е възпалена до кръв и често гнои. Това, че проблемите в устата не се виждат от пръв поглед не означава, че те са маловажни. Запомнете – появата на кръв, на което и да е място във вашия организъм, е знак, който тялото ни дава, че нещо не е наред.

Основната причина за появявата на пародонтита са бактериите в устата поради липсата на адекватна орална хигиена. Най-често това се изразява в лошо или неправилно миене на зъбите, при което зъбната плака не се отстранява напълно. Това с времето довежда до образуване на зъбен камък, отдръпване на венците, загуба на кост и меки тъкани, разклащане на зъбите.

Без генетично предразположение, обаче, пародонтит не се развива. За това не всеки, който не си почиства зъбите, страда от пародонтит.

Пародонтитът е заразно заболяване, което представлява възпаление на тъканите около зъбите. Това е сериозна болест, която засяга още ендокринната система, сърцето и кръвоносните съдове, води до усложнения при диабет, до инсулт при мъжете и до преждевременно раждане на недоносено бебе при жените. Ако имате съмнения, че страдате от пародонтит, потърсете специализирана помощ.

В  специализираната Клиника по пародонтология и имплантология Кръстев можем да отговорим на всичките Ви въпроси относно пародонтита, да направим цялостна диагностика на състоянието ви и в случай на необходимост, да назначим необходимото лечение.

Кървящите венци винаги ли означават пародонтит?

В повечето случаи – не. Обикновено възпалените венци кървят, но ако възпалението не засяга подлежащата кост, става дума за гингивит.

Гингивитът изчезва напълно след почистване на бактериалната плака. Ако имунната система на пациента функционира балансирано, може никога да не се увреди костта, която държи зъбите.

Много фактори, обаче, променят защитните механизми на организма и тогава възпалението може да доведе до стапяне на алвеоларната кост, в която се закрепват колагеновите влакна на зъбите.

Освен бактериите, кървене могат да предизвикат и сериозен недостиг на витамин С в организма, дефицит на витамин К, левкемия и други заболявания на кръвта, бъбреците или черния дроб.

Кървене от венците може да се появи и при по-силен и постоянен стрес или при временно отслабване на имунната система. За да предотвратите това, старайте се да осигурявате на организма достатъчно полезни вещества с храната, която поемате.
Друга причина за кървенето на венците може да бъде някакво външно нараняване, предизвикано от неправилно четкане на зъбите или грешна употреба на конци, като и от  неудобни протези.

Заради всичко това кървенето на венците е симптом, който не бива да бъде пренебрегван. То е знак, с който организмът ни ясно ни казва: „Тук имаме проблем!“ Затова не пренебрегвайте гласа на собственото си тяло и при първа възможност посетете специалист-пародонтолог. Той ще ви помогне не само да откриете проблема и да го решите, но и да си осигурите блестяща и здрава усмивка.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото