20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Какво представляват водните помпи?

Не пропускай

Водните помпи са полезен инструмент за решаване на някои от най-големите проблеми: липса на добър водоизточник и проблеми с влагата и наводнения. В миналото са се използвали помпи с опростени дизайни, но днес можем смело да заявим, че всички водни помпи, които ще откриете в Koledzhikov са с модерен и функционален дизайн. Те са пригодени за водоснабдяване, охлаждане, подаване на течности, напояване и много други дейности. Безспорно съществуват много различни водни помпи в зависимост от тяхното предназначение и в следващите редове ще се запознаете в по-големи детайли с тях.

Какво представлява водната помпа?

Водната помпа е устройство, което служи за пренос на течности и суспензии. Това се извършва чрез превръщане на електрическа енергия в хидравлична, за да се постигне механично въздействие от страна на помпата.

Всяка помпа оперира чрез механизъм, който обикновено е ротационен или бутален. Като енергиен източник се използва електричество, моторен двигател, вятърна енергия или дори ръчно управление. Чрез водните помпи се решават редица задачи в живота ни. Неотменна част са за пренос на вода за различни битови цели, както и за напояване на обработваемите земи за земеделие.

Кои са най-известните видове помпи?

Съществуват най-различни класификации при водните помпи, но главно се делят на няколко типа, с които може да се запознаете по-долу:

  • Центробежни водни помпи – идеални са за пренос на чиста вода и течности, които не съдържат агресивни химически съединения способни да наранят материалите на помпата. Най-обикновеният дизайн се състои от работно колело, което се намира около вал и се завърта. Течността се вкарва в центъра и се улавя от лопатките на колелото, от което придобива ускорение и центробежна сила, след което се изхвърля в корпуса и изпускателна тръба. Щом течността започне да се отдалечава от центъра, се създава вакуум, което създава енергия от лопатките за повече течност, увеличавайки кинетичната енергия и енергията под налягане. В помпата има устройство, което превръща кинетичната енергия в енергия под налягане, точно преди течността да се насочи през изпускателната тръба. Това осигурява постоянен поток на течност, без необходимост от твърде голямо налягане. Използват се широко в земеделието, както и за домашно снабдяване с вода.
  • Дренажни водни помпи – познати са още като потопяеми водни помпи. Този вид помпи не се налага да се справят с изтичане на въздух. Главно се използват за премахването на замърсени води при отводняване на шахти, избени помещения, резервоари и др. Могат да се използват и за водоснабдяване от кладенци, резервоари и водоеми. Съществуват подсилени модели за ползване при силно замърсени води с твърди частици.
  • Самозасмукващи водни помпи – използват се в селското стопанство и бита, заради своята надеждност и безшумност. Често са в комбинация с разширителен съд с пресостат за да изградят хидрофорна система. Тези помпи работят дори ако в течността има въздух. Използват се в домашни условия, за напояване на малки земеделски площи и др. Изискване е да се монтират на място, което е защитено от атмосферни влияния. Извън това, тези помпи имат ниски изисквания за поддръжка.
  • Сондажни помпи – използват се за изпомпване на вода от сондажи. Корпусът им е от месинг и неръждаема стомана. Имат и пулт за управление и защита от промени в захранващото напрежение. Инсталирането им е по-специфично и трябва да се съблюдава стриктно. Необходимо е да се правят замервания на дебита на водата.

Инсталиране на водна помпа

Инсталацията на водна помпа винаги трябва да бъде съобразена с работното налягане, водоизточника, както и спецификите на параметрите при помпата. Това е гаранция, че помпата ще работи правилно за дългосрочен период от време. В този смисъл е добре да се доверите на професионалисти, които разбират процеса и помпата, за да се постигнат оптималните цели бързо.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото