15.5 C
София
неделя, 16 юни, 2024 г.

Авокадо – какво трябва да знаем

Не пропускай

Древните маи имали поговорка, според която, ако някъде расте авокадо, то там няма да има глад. И така почти няма да остане някой неразбрал, защо авокадото е така пълноценен и не само, но и полезен плод.

Нека разрежем крокодилската му кожа и от този капковиден плод ще изскочи огромна семка. Тя е с цвят на крем, зелена маса и без почти никакъв вкус и мирис. Да, с изключение на изключително нежната ѝ субстанция, която се крие вътре и която е така богата на полезни вещества.

Навярно вече се питате за какво говорим – ето за какво:

Защо авокадото е полезно

  • В авокадото се съдържат 18 аминокиселини, чиято роля е изключително важна за синтеза на белтъчини в организма на човек.
  • Авокадото съдържа целулоза и тя дори е доста повече отколкото, в който и да е друг плод или зеленчук. Тя спомага за правилното храносмилане, за максималното усвояване на храните, за подобряване на метаболизма.
  • В авокадо плода се съдържат множество здравословни и полезни мазнини. Те намаляват лошия и увеличават добрия холестерол.
  • В авокадо плода се съдържат 30% повече калий, отколкото в банана, а той от своя страна отговаря за регулиране на кръвното налягане.
  • Авокадото съдържа 3 пъти повече лутеин, който е природен продукт и защитава организма от нарушения в зрението. Съдържанието му в плод авокадо е най-голямо от всеки друг плод или зеленчук.
  • Авокадото има противовъзпалително действие и помага за предотвратяване на ревматоиден артрит. Използва се и при лечението на такъв.

До тук добре, но не изчерпателно за плода авокадо и въпреки това достатъчно, за да мотивира и накара всеки да се замисли за полезните качества от този крушовиден зелен плод.

Диетолозите, често го наричат алигаторска круша и го поставят в топ списъка си за най-полезни продукти за човека.

Нещо повече, всички са единодушни, че авокадото е не само богат плод, но и спомага за справяне с редица страшни болести като болестта на Алцхаймер, сърдечносъдови заболявания, диабет и други. Авокадото намира широко приложение и в козметиката.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото