20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Как да приемате калциеви добавки за най-добро усвояване

Не пропускай

Как приемате калциеви добавки е също толкова важно, колкото и вида на калциевата добавка, която използвате. Може да мислите, че подходът с високи дози е най-добрият, но това не е съвсем правилно.

За да помогнете на тялото си да го усвои по-добре, приемайте калций в по-малки дози през целия ден. Опитайте се да се придържате към 500 mg или по-малко наведнъж. Тялото ще абсорбира около 36% от доза от 300 mg и 28% от доза от 1000 mg.

Същото се отнася и за калция, който получавате от храната!

Малко млечни продукти (или друга храна с високо съдържание на калций) през целия ден е по-добре от много мляко на едно хранене. Приемането на по-големи количества води до намалена абсорбция, така че подходът с ниски дози е по-ефективен.

Най-добре е да приемате калциеви добавки с храната, тъй като стомашната ви киселина ще ви помогне да го разградите. Изключение от това правило е калциевият цитрат, който може да се приема със или без храна.

Вижте също: Защо е полезен селен

Какво да приемаме с калций за по-добро усвояване?

Приемайте калций с обогатени зърнени храни за по-добро усвояване

Какво ще кажете за това какво по-конкретно консумирате с вашите калциеви добавки, за да сте сигурни, че получавате максимума от този минерал? Едно от най-добрите неща, с които да го комбинирате, е витамин D, който помага на тялото ви да абсорбира калций. Има естествени хранителни източници на витамин D, включително:

  • Риба тон
  • Яйчни жълтъци
  • Сьомга
  • Подсилени зърнени култури

Вашето тяло също произвежда витамин D, когато сте изложени на слънчева светлина. Ето защо някои хора го наричат ​​слънчев витамин! Но за много от нас просто не е възможно да си набавят достатъчно витамин D по естествен път. Ето защо се нуждаете от мощна добавка с витамин D.

Не е необичайно да се намерят комбинирани формули с калций и витамин D.

Бъдете внимателни, ако следвате веганска диета, защото това е един от минералите, които веганите са склонни да имат дефицит , както и витамин D. За щастие, има много немлечни млека на растителна основа , които съдържат калций. Соята, бобът, ядките, семената и някои плодове и зеленчуци също могат да бъдат храни, богати на калций. Не е необходимо да консумирате млечни храни, животни или странични животински продукти, за да получите дневния си прием на калций. Има много други храни, обогатени с калций, като зърнени култури, които са добри източници на минерала – без да е необходимо да консумирате млечни продукти или месо – така че да не изпитвате калциев дефицит.

Усвоява ли се калцият по-добре през нощта?

Що се отнася до усвояването на калций, разделянето му на по-малки дози през деня има по-голямо влияние върху получаването на достатъчно калций, отколкото времето. Това обаче често означава, че по подразбиране ще приемате някои от вашите калциеви добавки през нощта.

Какво казва изследването обаче? Е, резултатите се различават малко, но общият консенсус е, че тялото реагира по същия начин на калций, независимо дали го приемате сутрин или вечер. Просто внимавайте да приемате вашата калциева добавка на празен стомах (освен ако не сте избрали калциев цитрат).

Кои са най-добрите калциеви добавки, които да приемате?

Точният тип калциева добавка, която ще приемате, може да варира в зависимост от вашите нужди и цели. Някои хора може да предпочетат калциев карбонат пред цитрат или обратното.

Ако искате конкретно да подкрепите костната си плътност и сила, може да намерите Bone Restore или Bone Restore Elite за най-полезни. Те съдържат калциев карбонат и цитрат. Ако смятате, че се нуждаете от допълнителна помощ при усвояването, калциевият цитрат с витамин D може да бъде по-подходящ. И за да помогне на тялото ви да поддържа детоксикация, да насърчи здравословен възпалителен отговор и да поддържа вече здрави нива на холестерола, калциевият D-глюкарат може да осигури подкрепа.

Друга страхотна идея?

Много хора приемат витамин D3 и витамин K2 заедно. Това е така, защото те спомагат за оптимизиране на правилното доставяне на калций. По-конкретно, витамин D3 (най-популярната форма на витамин D) води до усвояването на калций от червата в кръвта. А витамин К2 след това насочва калция към костите ви.

И още веднъж, ако по някаква причина не можете или не искате да приемате своя калций с храната, придържайте се към цитрат.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото