25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

„Ислямското вино“… или история на кафето

Не пропускай

Няма нищо по-хубаво от чаша хубаво, черно кафе сутрин… или кафе с мляко и захар, за тези които го предпочитат сладко, нали? Всички сме били негови „жертви“ – омаяни от прекрасния му аромат и остър вкус, почти всеки човек на земята е пробвал от черната напитка.

Но от къде тръгва неговата магия? Какви са корените му?

Кафето е най-популярната напитка в целият свят. С неговия прекрасен аромат, изискан вкус и силно тонизиращо действие, това е един от най-стратегически важните продукт за световната търговия!
За негова родина се смята Етиопия, където и до днес се среща като диво растение. Но едва след като арабските търговци започнали да го разпространяват от Йемен, то станало популярно. До ден днешен специалистите продължават да спорят за точния произход на неговото име.

Някои смятат, че кафе произлиза от арабското „кауе“, което означава сила, енергия.

Други пък го свързват с названието „кахва“, което също идва от арабски и означава..“вино“.

Третата версия се основава на името на провинцията Каффа в южна Етиопия, където и до днес в горите се среща диворастящото кафе!

И все пак, първите и по-обстойни източници за историята на кафето, са били открити около 1000г. от новата ера, като най-известният и считан за най-добър сорт кафе  „Мока“, е бил наречен така на името на йеменското селище. Но, не йеменците започнали най-първо да пият кафе, а жителите на изчезналият по-късно град Джулфара на територията на емирата Рас ал-Хайм.

Когато били проведени разкопките на този митичен град, археолозите открили вероятно най-древните зърна на целия Арабски полуостров, които са се отнасяли от началото на 12 столетие от новата ера.

Техните предци си приготвяли черната напитка, варейки целите зърна и изсушените листа. А този начин на правене на кафе се използва дори и до днес, на някои места в Арабския полуостров. Бедуинското светло кафе на име „Даллия“ (по името на медния съд в който се приготвя) е изключително силно и за това се пие в много малки чашки, колко за 2-3 глътки! „Далля“ и фурмите са направо бедуинските „хляб и сол“ с които се посрещат и до днес, желаните и скъпи гости..

В началото неговото разпространение ставало много бавно, защото го използвали главно като лечебно средство при слабост и умора. Освен това самата цяла „одисея“ по разпространението на кафейното дърво се оказала доста сложна, дълга и безкрайна. Стремейки се да опазят тайната на своето невероятно откритие, арабите отказвали да изнасят сурови кафени зърна, като са се обосновавали че ако не са предварително изсушени и изпечени, ще се повредят и ще станат негодни за употреба.

Но това не попречило на хилядите ислямски поклонници, посещаващи Мека, да станат бързо големи почитатели на кафето и скоро започнали сами да изнасят по родните си места и зърна от кафето от Мека, кат го наричали „ислямското вино“. И даже заради засилилата се страст на арабите към кафето, през 1511г. висшето ислямско духовенство създало собствен „Съвет по кафето“ в Мека. Но, на този съвет след дълго обсъждане и дебати било решено, че черната напитка развращава разума и чувствата на правоверните и отвлича от тяхната вяра. И така, кафето както и виното били забранени. Но не след дълго, забраната за ароматната напитка била постепенно и благополучно забравена..

Любопитни „кафени“ факти:

Знаете ли че, най-старото кафене в Европа е на 286 лета?!

Носи името „Флоарин“, на първият си собственик, живял през 18 век. Намира се в сърцето на Венеция, пред Базиликата с мощите на един от четиримата евангелисти – св. Марко. В продължение на столетия, то е вдъхновение за много майстори на перото. През салоните му са минали Казанова, лорд Байрон, Гьоте, Русо, Пруст.

През 1905 год., като Десидерио Павони купува патента на Безера, а Пиер Тересио Ардуино основава компанията „Виктория Ардуино“, която благодарение на своята реклама и философия относно напитката кафе съдейства за популяризиране на еспресото. През 1012 година е създадена и кафемашината с марка „Чимбали“.

Съществуват много теории за влиянието на кафето върху човешкия организъм. Например италиански експерти твърдят, че пиенето на кафе в умерени дози стимулира концентрацията и влияе добре на здравето. Изследване на учени от Южна Корея, Германия и Япония показва, че дори ароматът на кафе помага на мозъка да се справи с последствията от стреса, предизвикан от недоспиване.
Други учени от Великобритания пък са установили, че чаша кафе в работно време, вместо да сваля напрежението понижава работоспособността и затруднява колективната работа. Според финландски учени редовната употреба на кафе все пак води до значително по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане.

Има много теории, но ако пием кафе в умерени количества, най-много три пъти на ден, не мисля че ще имаме сериозни проблеми, ако сме в добро здраве. Така, че както се казва, „консумирайте с мярка и удоволствие!“

И не забрявайте, че Любителите на кафето са щастливи хора 🙂

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото