38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

Идеи за интериора – декорация с картини

Не пропускай

Абстракция, еко-тематика и черно-бяла графика – има много идеи за това как да декорирате различни стаи със стилни картини.

Декорът завършва всеки дизайн и това важи особено за декорацията за стена. Изкуството добавя цветове към пространството, създава определено настроение и разкрива характера на собствениците на къщата. Нека видим как да изберем стилни картини за интериора и да ги позиционираме в различните стаи.

Модни картини в интериора

Какви картини за интериора на хола и другите стаи сега са в тенденция?

Абстракция

Абстрактните картини могат да изобразяват цветни пръски и силуети, които всяка една би се вписала органично в дизайна на различни стилове интериор. Всъщност, абстракцията няма конкретен сюжет, на първо място тя изразява вътрешният свят на художника, някаква емоция или образ, който ще има свое собствено значение за всеки човек. Това прави абстрактната живопис толкова популярна и многостранна. Сложните акварелни преливания имат място в модерен или неокласически стил, тънките линии и съзнателно простите фигури – в модерния минимализъм. Липсата на ясен сюжет ви позволява да поставите такъв декор във всяка стая, независимо дали е офис, коридор или кухня.

За да изглежда платното хармонично в околното пространство, изберете размера и рамката (а понякога можете напълно да го откажете от нея) в съответствие с декорите на стаята и останалите интериорни елементи.

Ахроматични картини

Комбинацията от черно и бяло е класика извън модата и времето. Това важи и за картините, и за мебелите, и за декора като цяло.

Основните предимства на ахроматичните картини са сдържаност, елегантност и гъвкавост. Такива платна могат да бъдат вписани във всяка цветова схема, независимо дали става въпрос за неутрален бежов интериор, скандинавски стил или цветен еклектизъм. Сюжетът може да бъде всичко –  от абстрактни щрихи на боя до детайлни портрети.

Черно белите картини за интериора могат да изглеждат различно:

  • Скици, рисунки
  • Всякакви графики
  • Геометрични и абстрактни фигури върху големи платна
  • Скици на сгради, автомобили, оборудване
  • Калиграфия

Портрети

Изображенията на хора, особено лицата, винаги предизвикват повече емоции и добавят индивидуалност към пространството.

В същото време е много важно да изберете правилния сюжет и представяне, тъй като някои портрети, напротив, могат да предизвикат безпокойство или други негативни асоциации. Местоположението на платното също има значение: например, впечатлителните хора не трябва да окачват мрачно изображение на лице с поглед пред леглото. И като цяло избраният декор не трябва да създава ефекта на „Мона Лиза“, тоест, да изглежда, че нарисуваните очи ви наблюдават постоянно.

Какви портрети е най-добре да изберете?

  • Класически – акварел, масло и др.
  • Снимки на членове на семейството.
  • Репродукции на култови творби от известни худжници (може би в интерпретация на автора)
  • Скици с молив
  • Стилизации като поп арт портрети, кубизъм или експресионизъм

Екотематика

Една от основните тенденции на 2022 е максималната естественост на дизайна и близостта до природата. Ето защо все повече и повече апартаменти се проектират в еко стил или просто въз основа на основните му принципи.

Съответно, естествената тема може да бъде проследена и в декора. Тя би могла да се изрази в сюжети, цветове или самите материали.

Рисунките върху дърво са оригинални и интересни дървени панели, като изображението е нанесено със специален принт.

Флорални и животински сцени – те могат да бъдат направени във всяка техника, лаконичните стилизации изглеждат особено стилни.

Пейзажи в ярки естествени цветове – бежово, зелено, кафяво, жълто, синьо, бяло.

Етнически мотиви

Картините с етнически мотиви изглеждат добре в различни среди: както сред еклектиката, така и в дискретния неутрален интериор.

Изберете такава картина, която да не изглежда чужда във вашия интериор, сякаш е донесена от някой музей. Най-добре е да изберете кратки стилизирани рисунки, които ще добавят цвят и известна яркост към дизайна.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото