38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

Хипертония. Диета при високо кръвно налягане

Не пропускай

За хипертония можем да говорим тогава, когато стойността на кръвното налягане, измерено в покой, чувствително е завишена над стойността, която е приета и установена за норма.

Кръвното налягане се изразява с две числа (напр. 120/70), при което първото число изразява т.нар. систолично налягане (налягането в кръвоносните съдове в момента, когато сърцето вкарва кръв в кръвообръщението), а второто – означено като диастолична стойност, означава налягането в кръвоносната система непосредствено преди следващото свиване на сърцето и изтласкване на кръвта.

За нормална стойност, според Световната здравна организация, се считат измервания до 140/90 торра.

За болестно състояние се приемат стойности по-високи от 160/95 торра.

Повишаването на първата стойност, т.нар. систолична хипертония (напр. 160/92), се причинява от загубата на еластичност на кръвоносните съдове и атеросклеротични изменения на по-големите артерии. Тези промени се дължат на нездравословен начин на живот (неподхояща храна, недостатъчно движение, недостиг на калий), застаряване на организма, продължителен стрес. Систоличната хипертония може да предизвика голям брой заболявания на сърцето, включително на коронарните кръвоносни съдове, но главно – мозъчни удари.

Диастоличната хипертония (напр. 140/100 торра) е причинена от повишена съпротива в стените на малките кръвоносни съдове или от повишена гъстота на кръвта.

Почти 90% от всички хипертонии представляват есенциални (първични) хипертонии. Понятието „есенциална” означава, че не сме в състояние да установим и отстраним причината за високото кръвно налягане.

Много са факторите, които биха могли да причинят високи стойности на кръвното налягане, а именно: генетични, хранителни, хормонални и др. Хипертонията е основен рисков фактор при пациенти, засегнатите от мозъчен инсулт, както и предпоставка за възникване на инфаркт на миокарда и други сърдечни заболявания. От високо кръвно налягане страдат повече жените.

Хипертония се развива на средна възраст, но все по-често заболяват млади хора и деца. В рисковата група попадат също така и хората с наднормено тегло. Препоръчително е всяко домакинство да има апарат за измерване на кръвното, така че периодично да се следи за проблеми от подобен род.

Предпазване и лечение на високо кръвно налягане

Първата и необходима мярка – ограничаване на готварската сол.

Ето и още няколко препоръки от известни специалисти в областта:

 • Не слагайте сол преди и по време на готвене.
 • Не слагайте солничката на масата (стотици хора го правят автоматично).
 • Изключете от менюто си млечните произведения, обичайно те са пресолени (всички видове сирена).
 • Ограничете всички химически вещества, съдържащи натрий.
 • Не консумирайте солени бисквити, чипс, солени фъстъци.
 • Намалете теглото до нормално за вашия ръст и възраст.
 • Избягвайте стресови ситуации, страх, гняв, болка и др.
 • Ограничете употребата на мазнини.
 • Избягвайте много сладките десерти, торти и прекалено подсладени напитки.
 • Достатъчното количество калции предпазва от възникване на хипертония, а негов източник са тъмнозелените листни зеленчуци, соя, моркови, магданоз и др.
 • Старайте се сутрешната ви закуска да е качествена.

Промяната на храненето и начина на живот е много важно условие за благоприятен изход. Може да намалите, а защо не и да спрете приема на по-голяма част от лекарствата. Всички фармацевтични продукти имат необходимия ефект, но и в същото време и множество нежелани и странични действия върху организма.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото