20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Грип

Не пропускай

Грипът е заразно заболяване, широко разпространено в целият свят. Причинител на грипа са няколко вида вируси наименувани с A, B и C. Всеки от тях има по няколко подтипа.

Грипните вируси засягат главно дихателните пътища, като заразата се предава по въздушно-капков път. След заразяването може да минат от 1 до 5 дни, докато се прояват симптомите: висока температура, втрисане, отпадналост, главоболие, болки в мускулите на крайниците, болки в гърлото и кашлица, както и неприятни усещания в очната област с увеличена чувствителност към светлина.

Усложнения при грип

Сред честите усложнения в следствие на грипно заболяване са пневмонията и затруднения на сърдечно-съдовата система.

Най-често усложненията се наблюдават при малки деца под 2г. и възрастни хора над 65г. Смъртността вследствие на усложненията е в порядъка на 0,01-0,2% от заболелите от грип.

Лечението на Грип

Обикновено лечението на грип продължава 7 до 10 дни. При леките случаи е нужно единствено повече почивка и прием на качествена храна, включително цитрусови плодове.

При хора с по-слаба имунна система е наложително консултацията с лекар, с цел избягване на неприятни усложнения. Тогава вече може да се включи и прием на лекарства, предписани от лекуващия ви лекар.

Разлики между грип и Ковид-19

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото