20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

ГРЕЧКА (ЕЛДА)

Не пропускай

grechka-eldaЕлдата е изключително полезна, богата на фибри и здравословна храна, която за жалост не е много популярна в България. Името й се свързва с Русия, която преди около век е била световен лидер в производството на елда, но истинската й родина е Азия. Противно на всеобщото схващане, елдата не е зърнена култура, а е плодово семе. Цветовете на елдата са много ароматни и привличат пчелите, които произвеждат специален, силно ароматизиран и тъмен мед. Плодът наподобява слънчогледовото семе – под твърдата външна обвивка има само едно семенце. Обвивката е зелена или светлокафява на цвят и именно тя придава тъмния цвят на брашното от елда.

В 100 г. елда се съдържат куп полезни съставки – 11,7 г. белтъчини, 3,9 мг. желязо и 114 мг. калций.

Редовната консумация на гречка намалява риска от развитието на висок холестерол и високо кръвно налягане. Благотворният ефект върху човешкия организъм се дължи отчасти на богатото съдържание на флавоноиди, в частност на рутина. Флавоноидите са антиоксиданти, които подпомагат действието на витамин С и предпазват от редица заболявания, сред които диабет, астма, алергия, стомашна язва и др. Липидопонижаващото свойство на гречката се дължи на рутина, както и на други флавоноидни вещества, които оказват влияние върху пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост. Те поддържат притока на кръв, предпазват тромбоцитите от прекомерно съсирване и ни помагат да се предпазим от евентуални сърдечни заболявания.

Само една порция елда ни снабдява с почти 86 мг. магнезий. Магнезият отпуска и разширява кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв към сърцето, не позволява повишаването на свободния холестерол и в същто време понижава кръвното налягане.

Важно е да се отбележи, че елдата не съдържа глутен и няма опасност да възникне глутенова непоносимост, която води до тежка алергия.

Каша от елда се препоръчва за доброто функциониране на храносмилателната система, тъй като тя съдържа пектин (подобрява функцията на дебелото черво). Това прави елдата превъзходен диетичен биопродукт, богат на много полезни съставки и може ефективно да замести приема на месо.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото