Гергьовден е, или Денят на Свети Георги – един от най-важните и най-красивите празници през пролетта. В народа той е свързан със селското стопанство, с животновъдството и по-общо с пролетта и обновяването на природата.
В България Св. Георги се смята за един воин, защитник и покровител на овчарите и добитъка им.
Гергьовден е свързан с традиционната и богата трапеза. За празничната трапеза домакинята приготвя специален обреден хляб („боговица“), на която тя вае от тестото фигурки на овчара и овцете. В чест на Св. Георги във всеки дом (в селата това е традиция) колят младо агне. Кожата на закланото агне, според обичая, отива като дар на църковният храм.
Традиционното ястие на празничната трапеза – „агне печено на шиш“ и „агнешка дроб сърма“. На масата се пие вино и се пеят песни. След като хапнат, хората започват да танцуват хоро. Хорото води най-известният овчар или бременна жена със зелено клонче в ръка.
Гергьовден – това е също празник на Българската армия.