15.5 C
София
неделя, 16 юни, 2024 г.

Гастроентерит – Лечение и Диета

Не пропускай

Гастроентеритът е остро възпалително заболяване на стомаха и тънките черва, което в самото начало се проявява с позиви за повръщане, болки в корема, спазми, отпадналост, повишена температура и загуба на апетит.

Това състояние трае около 1-2 дни и отшумява без последици, но понякога протича по-тежко и значително намалява работоспособността и качеството на живот. Тежестта на протичане на инфекцията зависи както от причинителя на инфекцията, така и от здравословното състояние на човека. Причина за нейното възникване може да бъде приемането на пържена или варена храна, която не е съхранявана добре, поглъщането на голямо количество алкохол, алергии, лекарства, преяждане с неподходяща храна, стрес, вируси и др.

При по-сериозни случаи, болестта е съпроводена с висока температура и възпаление на лигавицата на стомаха, преминавайки към тънките черва. Раздразнението се проявява с разстройство, болки в стомаха, а при случаи на засягане на дебелото черво – с болезнени напъни. Изпражненията са примесени със слуз. При влошаване на състоянието и продължително разстройство организма се обезводнява. Това състояние е особено опасно при децата – настъпва дехитратация (обезводняване). Вирусният гастрит е заразен и именно поради тази причина следва да се спазват елементарни хигиенни навици.

Лечение на Гастроентерит

* Преустановете приема на храна. * Приемането на течности е от особена важност. * Много добре се повлияват пациентите, след като приемат медицински въглен под формата на таблетки, на прах или на капсули. Прупоръчва се активен въглен от растителен произход. * Подобен е ефекта на слузта от лененото семе. Накисват се две лъжици ленено семе в 200 мл. хладка вода за 2-4 часа. Така получената рядка прозрачна слуз се прецежда. Приема се по една чаена лъжичка на всеки 15 минути. При едно нормално протичане на заболяването за няколко часа неприятните симптоми би следвало да отшумят. * Приемайте повече течности под формата на билков чай или вода. При повръщане се помъчете да изпиете веднага още една чаша. * След като повръщането и разстройството отшумят, можете да преминете на по-лека храна, която не трябва да е подсладена, мазна и солена. Подходящ е вареният ориз, картофено пюре, банани, варени моркови или грах. * Избягвайте подправките и мазнините, както и дразнещи пълнозърнести храни, небелени плодове, орехи, царевица и др. * В първата фаза на болестта се препоръчва постелен режим. * Още при първите признаци за дехидратация (суха кожа, изсъхнали устни, лигавици, учестено дишане), особено при децата – незабавно потърсете лекар (!) Възпалението на стомашната лигавица може да се предизвика и от прекомерно ядене на пикантни и солени храни. Гастрит, който продължително време не е лекуван, може да предизвика язва или рак на стомаха.

Профилактика на остра форма на гастрит

* Изключете или напълно ограничете прима на продукти, като: майонеза, яйца (поради опасност от салмонелна инфекция), сладолед, пилета или пилешки дреболии. Дори и добре преработената храна, но вече заразена, няма да ви предпази от стомашна инфекция.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото