25.8 C
София
неделя, 14 април, 2024 г.

Фламенкото е част от световното културно наследство

Не пропускай

В списъка бяха добавени още френската кулинарна традиция, Пекинската опера, китайската акупунктура и колумбийската музика маримба

Вчера – 16 ноември фламенкото официално бе обявено за част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Организацията на Обединените Нации за образование, наука и култура изтъква и зачита културната ценност на този традиционен жанр, родил се в Андалусия и го поставя „в интернационален фокус“ – както се изрази министърът на културата на Испания Анхелес Гонсалес-Синде. Кандидатурата на фламенкото като част от нематериалното културно наследство бе приета в Найроби, Кения. Онези, които заслужават най-искрени и сърдечни поздравления са фламенко артистите – те отдавна са превърнали фламенкото в универсална ценност, както заяви вчера на пресконференция в Севиля именитият режисьор Карлос Саура. Неговият нов филм „Flamenco, Flamenco“, посветен на това изкуство ще бъде представен в зала 1 на НДК на 26 ноември от великия фламенко китарист Хосе Фернандес Торес „Томатито“. Торес и неговият секстет ще ни потопят в красотата на фламенко изкуството с концерт на 27 ноември в зала 1 на НДК.

Фламенко е испански фолклорен музикален жанр, често съпровождан с характерен танц. Обособява се в края на 18 век сред циганите в Андалусия, като изследователите откриват в него и берберски и еврейски влияния. През втората половина на 19 век жанрът придобива популярност в цяла Испания и извън страната.

Фламенкото има в себе си три елемента – песен, китара и танц. Танцуването във фламенкото е много колоритно и разнообразно, защото взима елементи освен от циганската и андалуската култура, също и от ориенталската, африканската, латиноамериканската, египетската и др.

В списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО бяха добавени още френската кулинарна традиция, Пекинската опера, китайската акупунктура и колумбийската музика маримба.

Общо 178 културни практики и традиционни умения са включени досега в списъка на световното нематериално наследство на човечеството. На настоящата годишна среща в Найроби са предложени за разглеждане 51 нови кандидатури. Списъкът е създаден с подписана през 2003 г. конвенция, която до момента е ратифицирана от 132 страни. Целта на конвенцията е опазването на културите и популярните традиции по същия начин, както и на материалните обекти и паметници, които са предмет на друга конвенция от 1972 г.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото