20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Диета при атеросклероза

Не пропускай

Атеросклероза – сериозно съдово заболяване, което възниква вследствие на запушване на кръвоносните съдове с холестеролните плаки. Факторите, които се оказват предпоставка за развитието на атеросклерозата са преяждане, заседнал начин на живот, честата употреба на алкохол, тютюнопушене, диабет, лоша екологична среда.

Причини за възникване на атеросклерозата

Огромното количество натрупан холестерол в организма, започва да циркулира в кръвоносната система и в крайна сметка се наслоява по стените на кръвоносните съдове. С течение на времето, той се натрупва все повече и повече, и това довежда до стесняване на артериите. Кръвта не може да преминава свободно през кръвоносните съдове, а органите получават все по-малко кислород. Съществува опасност от образуване на тромб, точно в стеснения участък на кръвоносния съд.

Хранене при атеросклероза

За съжаление атеросклерозата не се лекува, но страдащите от това заболяване трябва да знаят, че за да забавят темпа на развитие на болестта, трябва да съблюдават основни диетични правила.

Първо – да ограничат консумацията на месо и мляко, като не бива да прибягват към пълното им изключване. Може да приемат мляко, но то да бъде с ниско процентно съдържание на мазнини, а месото да е постно.

Второ – по-често да консумират на риба (особено скумрия), тъй като съдържа вещества, които регулират холестериновия обмен.

Трето – не бива да забравят за пресните плодове и зеленчуци, орехи, хляб, зарнени храни (особено овес).

Четвърто – често да употребяват прясно изцедени сокове. Най-ценни при атеросклероза са соковете от цвекло, моркови, целина, магданоз, спанак, касис и лимон.

Пето – не бива да прекаляват с кафето и черния чай. Към правилното съблюдаване на диетата при атеросклероза, може да се прибавят и умерени ежедневни физически упражнения. Комплексното им прилагане може да даде отличен положителен резултат.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото