20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Цистит срещу просвета

Не пропускай

Възпалението на пикочния мехур, познато като цистит, е едно от най-разпространените заболявания на пикочо-половите органи. Основно страдат жените. Това е свързано с анатомичните особености на женския организъм – къс и широк пикочен канал, по който инфекциите се движат по-лесно, отколкото при мъжете.

Възрастта на жената няма значение за появата на заболяването. Вероятните причини са преохлаждане на организма в областта на таза, обикновено при сядане на студена повърхност. Помага и упоритият запек, и дългото заседяване на работния стол. Лютивата храна, влечението към сладкишите, пържените храни и недостатъчното количество поети течности повишават риска от появата на цистит и уретрит, а по-късно и пиелонефрит.

Прекараните урологични, гинекологични или венерически заболявания, особено ако  не са долекувани ли е приложено самолечение, са фактор за появата на цистита. Огнищата на инфекция в организма – зъби, всякакви хронични възпалителни заболявания, потисната имунна система, физическо и психическо претоварване, непълноценно и недредовно хранене, стрес и други екстри водят към цистит. Но на първо четене циститът е неспазване на хигиенните правила, в този ред и на половата хигиена. Жената трябва да уринира не по-малко от пет пъти на ден. Ако паузата е много дълга, инфекцията е сигурна.

Рецидивите на цистита може да бъдат провокирани от незавършеното му лечение, което води до размножаване на бактерииите с резистентност към медикаментите.

Повторното инфектиране е предопределено повече от индивидуални особености, отколкото от лошо лекуване на цистита.

Мъжете страдат от цистит значително по-рядко, отколкото жените. При тях е предизвикан от възпаление на съседни органи – простата, черва, пикочен канал, тестиси и техните придатъци.

Според протичането циститът е остър и хронически. Острата форма- възпаление на лигавицата на пикочния мехур, се поямява главно поради преохлаждане. Ако не се лекува правилно, острият цистит преминава в хронически. Той може да има по-малко изразени признаци. Хроническият цистит често прикрива друга болест. Затова лекуването трябва да е след грижлива диагностика.

Циститът може да е бактериален и небактериален, инфекциозен и неинфекциозен.

Инфекциозният се предизвиква от различни причинители. Неинфекциозният цистит се появява при раздразнение на лигавицата на пикочния мехур с химически, температурни и физически дразнители.

Циститът започва остро. Наблюдава се често и болезнено уриниране, понякога на 15-20 минути.Това е придружено с болка ниско в коремната област. За започване на уринирането трябва да се положат усилия, а в края може да се появят капки кръв.

Урината може да е мътна. Възможно е тези признаци да сигнализират за друга болест, затова трябва лекар за диагностика и терапия.

Уролозите обикновено правят цистоскопия наред с обичайните изследвания на урина и кръв. Пикочният мехур се напълва със специална течност и в него се вкарва цистоскоп, с който се вижада какво става вътре. Тази процедура е безполезнена, но неприятна. При добре изразени симптоми лекарят изписва антибиотици с общо действие, а след това лекува цистита, опирайки се на резултатите от последващата диагностика.

При цистит болният трябва да лежи на топло и да пие много течности, като избягват споменатите в началото продукти. След антибиотиците може да се предпише и физиотерапия. Но да се самолекувате е неправилно. Клиничните прояви може и да отшумят, но заболяването може да остане в скрита форма, което значи да се хронифицира. Лека простуда и всичко започва отначало. А неправилната дозировка може да доведе до резистентност към лекарствата. Затова след лечението на цистита е необходима повторна диагностика. Особено внимание се отделя на цистита по време на бременността, защото в този период заболяването се изостря, ако сте го имали. И тогава има проблем с антибиотиците. Но има и други методи, които лекарите използват, така че раждането да мине без усложнения. Обаче пътят към лекарския кабинет трябва да е на първо място.

Най-добри резултати при лечението на цистит дават едновременното прилагане на антибактериална терапия, отстраняване на причините за цистита и общото урепване на имунитета.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото