20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

Бизнесът иска тежки условия за майчинските

Не пропускай

Жените  занапред да имат тежката дума за дължината на майчинството си и парите, които ще получават през този период. Те  ще могат да избират между по-малкото зло. От Българската стопанска камара (БСК) предлагат те да имат право да решат дали да имат 2-годишно майчинство и да получават по-малко пари, или да гледат детето си за по-кратък период и да вземат по-високо обезщетение.  Представителите на бизнеса мотивират предложението си с това, че дългото отсъствие на жените заради отглеждането на дете вреди на тяхното професионално развитие. Според шефа на БСК продължителното майчинство понижавало квалификацията и изключвало от пазара на труда представителките на нежния пол.

От работодателската организация тръгнаха на война срещу 20-дневния платен отпуск за майките. От камарата настояват той да се преразгледа.

От БСК  се обявиха  и против връщането на данъка за доходите в размер до минималната работна заплата догодина, което ще доведе до увеличение с 10% на хората, които официално са заети на минимална работна заплата. Това според него ще увеличи дела на сивата икономика.

Мерките целят отмяна на класовете за прослужено време. Работодателите логично искат и първите три дни от обезщетението за болничния да се покрива от бизнеса.

От БСК настояват за възможността за започване на работа от 15-годишна възраст, право на работодателя да прекратява трудовия договор със служител при навършване на пенсионна възраст и други.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото