15.5 C
София
неделя, 16 юни, 2024 г.

Аутизмът – симптоми и лечение

Не пропускай

Аутизмът се определя като разстройство на мозъка. Това е състояние, което се характеризира най-общо с проблеми в социалните отношения и комуникацията, както и с нетипични начин на поведение, интереси и движения.

Аутизмът не е генетично заболяване. Предизвиква се при взаимодействието между околната среда и гените, което означава, че гените се променят под влиянието на околната среда.

Това заболяване е соматично, а не психическо. Именно заради това лекарствата, които са насочени към психиката не дават лечебен резултат.

Аутисти са 6 на всеки 1000 деца, като заболяването засяга 3-4 пъти по-често при момчетата, отколкото момичетата.

Симптоми на аутизъм

През първата година от раждането си, децата с аутизъм изглеждат напълно нормални. Едва през 2-3 година родителите могат да разберат, че нещо не е наред и започват да забелязват симптомите на заболяването.

Аутистите са различни и липсват еднакви клинични прояви. Те са неспособни да установяват контакт с връстниците си. Липсва и социална и емоционална обвързаност с околните.

Някои деца с аутизъм никога не проговарят, а други използват отделни думи, повтарящи се фрази, пеят песни. Нито едно от тези деца не осъществява вербален контакт. Речта при тях или напълно липсва, или е неразбираема за околните. Липсват мимики и жестове. Те дори не откликват на името си, въпреки че слухът им е добре развит. Отличават се с апатия към емоциите и самовглъбяване.

Част от децата са изключително спокойни и не правят нищо, друга част са хиперактивни и деструктивни – нараняват другите и себе си. Действията на аутистите са стереотипни, необичайни и ограничени. Характерни за тях са повтарящи маниеризми като: тропане с крак, непрекъснато клатене напред – назад, въртене на пръстите пред очите, люлеене на стол и други.

Лечение на аутизъм

Възможно е подобряване на състоянието на аутиста, за което е нужно да бъдат направени диагностични изследвания, които да покажат кои са липсващите вещества в организма на съответния пациент. При аутистите се наблюдава дефицит на следните вещества:

  • витамини B6, A, E, D
  • магнезий, мед, цинк
  • ненаситени есенциални мастни киселини

Важно е всички родители на аутисти да направят ЕЕГ – изследване, за да се разбере дали детето има субклинични и нетипични гърчове, тъй като тяхното лечение е възможно да спомогне подобрението на говора им.

Най-доброто лечение на аутизма се състои в подобрение на хранителния режим. Някои аутисти успяват да постигнат напредък, но в последствие е възможно да изгубят това, което са постигнали.

Аутизмът е заболяване, което продължава през целия живот. Симптомите могат да се подобрят чрез лечение, което включва: индивидуална програма на обучение, свързана с проблемите на съответното дете, както и терапия, свързана с речта, езика и поведението му.

Лекарства: няма едно единствено лекарство, което лекува всички симптоми ефективно. При някои аутистични деца психотропните медикаменти Mellaril, Risperdal, Zyprexa, могат да окажат благоприятно влияние върху някои симптоми, като агресия и раздразнителност. Тези лекарства имат и странични ефекти. Антидепресантите Prozac и Anafranil могат да лекуват депресията и обсебващото поведение. Преди употребата на каквито и да е лекарства е наложителна консултация с лекар.

 

 

 

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото