20.3 C
София
вторник, 21 май, 2024 г.

10 странни медицински открития

Не пропускай

1. Хората, които мислят, че краката им миришат, са прави и онези, които мислят, че краката им не миришат, също са прави

Може да е от потта или заради бактерия, но главният фактор за това колко лошо миришат краката ви е как ги усещате. През 1992 г. в изследователски център в Оклахома се провежда изследване на тази тема. Учените, които го правят стигат до заключението, че Хората, които мислят, че краката им миришат, са прави и онези, които мислят, че краката им не миришат, също са прави.

2. Скъпите безвредни лекарства са по-ефикасни от евтините

Колкото по-скъпо е лекарството ви, толкова по-голямо облекчение получавате от него, дори ако лекарствата са с плацебо ефект. През 2008 г. Ребека Вабер и Дан Ариели публикуват изследване, което демонстрира, че скъпите безвредни лекарства са по-ефикасни от евтините. Според изследователите маркетингови показатели като цената, могат да повлияят на същинския ефект от лекарството.

3. Можете да се заразите от полово предавани болести от надуваема кукла

Няма по-безопасен секс от секса със самия себе си. В наши дни дори могат да се намерят списания с еротични статии за това как да съблазните надуваемите си половинки. ВНИМАНИЕ! Вече има регистрирани случаи на заразяване с полови болести чрез секс играчки. Всякакъв сорт секс играчки, ползвани от различни хора, пренасят микроби, които могат да носят зараза.

4. Кънтри музиката може да причини самоубийство

През 2004 г. двама студенти представят доклад на тази тема. Социалните психолози Стивън Стак и Джим Гръндлач откриват, че колкото повече радиостанциите пускат кънтри музика, толкова повече се увеличава броят на самоубийствата.

5. Да се чувстваш влюбен не е различно от това да имаш лошо обсесивно-компулсивно разстройство

Забелязвали ли сте, когато приятелите ви се любят? Обсесията по новата им любима изглежда като болест. През 2000 г. психиатърът Донатела Марацити от университета в Пиза, Италия открива, че всъщност биологично няма разлика между влюбването и обсесивно-компулсивното разстройство в човешкото съзнание.

6. Симптомите на астма могат да бъдат лекувани с влакче в увеселителен парк

Тази година учени от университета в Амстердам са направили няколко експеримента. Те накарали 25-годишни жени да се возят на влакчето в увеселителен парк. И откриват, че симптомите на астма могат да бъдат лекувани по този начин.

7. Глътнатата дъвка изисква повече време, за да се разгради

Поколения наред родителите са казвали на децата си да не си гълтат дъвките, защото се разграждат по-трудно. Въпреки че системата в организма ви не обработва дъвката както останалата храна, тя няма да остане там вечно. Могат да се появят други усложнения обаче. Съществуват случаи с малки деца, които получават чревни проблеми след системно гълтане на дъвка.

8. Хората, които обичат да пият кафе е по-вероятно да виждат мъртви

Според проучванията най-честите потребители на кафето по-често имат халюцинации, че усещат присъствието на мъртви хора. Тези, които пият по 7 кафета на ден са три пъти по-податливи на тези илюзии от останалите. Това се дължи на факта, е когато е под стрес тялото отделя хормон, наречен кортизол. По-голямата част от него се освобождава след употребата на кофеин. Когато се свърже това освобождаване с повишената консумация на кофеин, могат да се появят халюцинации.

9. Сляп човек може да си възвърне зрението като си имплантира зъб в окото

Хирурзи са успели да върнат зрението на мъж след като са извадили един от зъбите му, поставили са леща в него и са го имплантирали в очната ябълка на човека. Но тази технология може да бъде използвана в зависимост от това каква е причината за слепотата – като наранена роговица, а останалата част от окото да бъде здрава.

10. Житните торбички могат да причинят изгаряне

Те осигуряват облекчаване на болката в определени части на тялото, но могат и да горят. Докторите предупреждават за това след случай на запалване на такава торбичка след нагорещяването й в микровълнова фурна.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото