38.5 C
София
четвъртък, 18 юли, 2024 г.

Днес е Световният ден на рекордите Гинес

Не пропускай

В продължение на 24 часа хиляди хора по целия свят се опитват да станат безсмъртни като подобрят някой от съществуващите рекорди или поставят нови

Тази година празникът се отбелязва за шести път и се очаква повече от 200 000 човека по целия свят да се включат в опитите са поставяне на световни рекорди.

Един от най-големите рекорди може да бъде този, който се опитват да поставят 250 000 деца от стотици училища, които ще се опитат да подобрят рекорда си от миналата година за „Най-много хора, които спортуват едновременно“ (276 053 участници).
Говорителят на „Световните рекорди Гинес“ в САЩ Стюарт Клакстън обяви, че екипът на изданието няма да провери дали ще има рекорд за „Най-много поставени рекорди за един ден“.

Един от кандидат рекордьорите е 20-годишната Аша Рани, която живее във Великобритания. Тя ще се опита да постави рекорд за „Най-дългото разстояние, на което може да се издърпа самолет с косата на жена“. 91-годишният Томас Лаки ще се постарае да подобри собственото си постижение за „Най-възрастния човек, ходещ по крилото на самолет“. А Аширта Фурман, който до момента е рекордьор в графата „Най-много рекорди поставени от един човек“ (120), се надява да стигне и 121-вото си постижение като измине разстоянието от около 10 метра с най-тежките обувки в света.

Световният ден на рекордите Гинес се празнува с цел да се отбележи ноемврийският ден преди много години, когато книгата за първи път става бестселър.

Книгата „Световните рекорди на Гинес“ е отпечатана за първи път като „Книгата за рекорди на Гинес“ през 1954 г. в 1000 екземпляра, а изданието от 1955 г. достига върха на британската класация за най-продавани книги още преди Коледа. На следващата година само в САЩ са продадени 70 000 копия. Оттогава популярността на изданието става все по-голяма, а желаещите да поставят нов световен рекорд и да запишат името си в нея – все повече.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото