-1.2 C
София
понеделник, 13 януари, 2025 г.

Диета при Бременност

Не пропускай

По време на бременност изразът „храня се за двама” не бива да се възприема буквално от бъдещата майка. Поетото количеството храна от бременната жена в никакъв случай не трябва да е завишено двойно, но качеството на храната е от съществено значение за нея.

Хранителен режим при бременност

Диета при бременност – това не е отказ от храна, а преди всичко правилно и балансирано хранене, което ще осигури на бременната жена всички необходими витамини и микроелементи, като калций, желязо, йод и фолиева киселина. Калцият е елемент, който спомага изграждане на костната система на плода. Когато неговото количество е недостатъчно, съществува опасност от бъдещи поражения, които ще се отразят негативно върху зъбния статус на бъдещата майка. Хранителни продукти, богати на калции са: мляко, сирене, сардини и др. Желязото е необходимо с цел профилактика и предотвратяване на развитието на анемия (ниско ниво на хемоглобина в кръвта). Необходимата дневна доза фолиева киселина за всяка бременна жена е 400 мкг. Този прием е достатъчен, за да предотвратят сериозни нарушения в ранното ембрионалното развитие на плода (напр. дефекти на невралната тръба). Фолиевата киселина се съдържа в зелените и листни зеленчуци, бобовите растения, ядките, портокаловия сок, животинския черен дроб.

Примерно меню за бременни

Продукти, които трябва да присъстват в менюта на жената във втората половина на бременността:

  • Хляб – 100-120 гр.;
  • Зърнени храни и бобови растения (източник на желязо и фолиева киселина), макаронени изделия – 60 гр.;
  • Картофи (в сладките картофи са богати на витамин А) – 200 гр.;
  • Зеленчуци (моркови и листни зеленчуци, които са богати на витамин А) – 500 гр.;
  • Плодове – 300 гр. (банани – изтточници на витамин В6);
  • Захар – 60 гр.;
  • Сол – 5 гр.;
  • Растително масло – 14 гр., чисто масло – 26 гр.;
  • Черен дроб (източник на витамин В6, В12, фолиева киселина);
  • Риба – 70 гр.
  • Сметана – 20 гр.;
  • Сирене – 15 гр.;
  • Млако и млечни продукти – 500 гр.;
  • Чай – 0,7 л.;
  • Натурален сок – 250 мл.

В диетата на бременната жена месото трябва да присъства задължително, дори и ако бъдещата майка е вегетарианка. В противен случай е необходим приемът на специални хранителни добавки. Дори и да се придържа към една добре балансирана диета, включваща всички необходими продукти, на бъдещата майка се препоръчва да приема комплексни витамини, минерали и микроелементи, подходящи за бременни жени.

- Реклама -spot_img
- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото