15.5 C
София
неделя, 16 юни, 2024 г.

Дадаизъм

Не пропускай

Дадаизмът е културно движение, което се заражда като анти-изкуство, т.е явява се пълно отрицание на традиционализма, войната, световния ред, буржоазно-капиталистическо общество и каноните, по които се оценява изкуството. Движението се явява един емоционален начин за изразяване и на разочарованието, преживяно от Първата световна война, която преобръща света на много хора с главата надолу. Артистичният бунт на дадаистите е просто начин за изразяване на отвращението им от властващата идеология, чрез средствата на изкуството, които включват отхвърлянето на логиката и възприемането на хаоса и ирационалността. Един вид бунт срещу всичко и всички, който се осъществява чрез средствата на абсурда и се характеризира с нихилистично отношение към красотата и отрицание на естетичните норми.

Движението се развива след Първата световна война и засяга всички дялове на изобразителното изкуство, литературата, театъра и др. Смята се, че дадаизмът е основан в Цюрих от група млади и нестандартно мислещи хора през 1916 г., начело с поета Тристан Цара, който написва “Манифест на дадаизма”. Според него ДАДА не е просто поредното културно движение, а постоянно състояние на духа.

Значението и произходът на термина „ДАДА“ са неясни. Смята се, че е избран на принципа на произволността – взели един френско-немски речник и го промушили с нож, който се спрял случайно на френската дума „dada“, означаваща „дървено конче-играчка“. Самите дадаисти твърдят, че са търсили дума, която да не притежава някакво конкретно значение. Те не влагат и конкретни послания в творбите си, а оставят зрителя сам да интерпретира произведенията им.

Движението изключително бързо намира последователи от най-различни държави и се разпространява скорострелно и в Берлин, Кьолн, Хановер, Париж, Русия и Ню Йорк. Дадаизмът просъществува сравнително кратък период от време и към 1924 г. се видоизменя в сюрреализъм. Но положената от Тристан Цара основа дава мощен тласък за развитието на всички авангардни движения, които възникват впоследствие, като Сюрреализъм, Нов реализъм (Nouveau réalisme), Попарт, Флуксус-движението, Пънк-рок.

 

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото