8.4 C
София
петък, 29 март, 2024 г.

Импетиго

Не пропускай

Импетиго е заразна кожна болест, характерна предимно при децата. Позната е още като контагиоза или на разговорно – прилепчиво.

Болестта е силно заразна, лесно се предава от човек на човек и бързо се разпространява по тялото. При заразените от импетиго, по кожата им се появяват малки мехурчета с бистро съдържание. Скоро след това бистрото съдържание на мехурчето помътнява и се превръща в рядка гной. Мехурчетата се пукат лесно и съдържанието им засъхва бързо, като образуват жълто-кафеникави корички. Под коричките кожата е с розово-червена повърхност. След 5-6 дни коричките падат. Заболяването първоначално се разпространява по откритите части на тялото – лицето, главата и ръцете. Ако болестта не се лекува, в резултат на усиленото чесане може да се получат усложнения като инфекции, подуване на лимфните възли и цялостно влошаване на здравето на детето.

Лечение на Импетиго

Важно е да се знае, че докато трае лечението е забранено да се измиват засегнатите участъци от кожата, тъй като заразата се разпространява и по други части на тялото. Коричките се премахват като се размекват с 5% салицилов мехлем, след което се почистват със слънчогледово рициново масло. След премахването на коричките, заразените участъци се мажат 2-3 пъти дневно с багрилни разтвори, които имат подсушаващо и антисептично въздействие. За да се предпазите от импетиго е важно да имате отлични хигиенни навици и да се предпазвате от замърсяване на малки наранявания, ако имате такива. При мъжете след бръснене задължително кожата трябва да се дезинфекцира с някакъв одеколон, афтършейв или тоалетен спирт.

- Реклама -spot_img

Още статии

- Реклама -Какъв ТВ бокс ще препоръчате?

Най-новото